Menu Sluiten

Welke hoofdpijn heb ik?

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, soms met een duidelijke oorzaak en soms ook niet. Ik kom in de praktijk veel mensen tegen met hoofdpijnklachten. Behoorlijk vervelend en vaak denken wij dat er niks aan te doen is, behalve flink veel pijnstillers slikken. Maar is dat eigenlijk wel de oplossing?

Na dat ik mijn master voor manuele therapie heb afgerond ben ik erg geïnteresseerd geraakt in nek- en hoofdpijnklachten. Veel mensen hebben last van hoofdpijn en dat is natuurlijk erg vervelend aangezien wij door zulke pijn slecht kunnen functioneren, we zijn eerder vermoeid, slecht geconcentreerd en vaak ook snel geïrriteerd. Maar wat is nou eigenlijk hoofdpijn? En wat kunnen we er dan aan doen?

Verschillende vormen van hoofdpijn

Allereerst is het goed om te weten dat er veel verschillende bestaan, en dat deze vormen ook nog eens gecombineerd voor kunnen komen. Hoofdpijn kan gerelateerd zijn aan stress en spanning, maar ook aan hormonen, medicatie, te weinig zuurstof en alcohol.

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm en kenmerkt zich door een bandgevoel rondom het hoofd en gaat vaak samen met veel stress, een verkeerde houding of te weinig beweging. Cervicogene hoofdpijn ontstaat als gevolg van aandoening in de nek. Deze vorm is eenzijdig.

Migraine

Migraine is een heftige aanvalsgewijze hoofdpijn. Migraineaanvallen kunnen variëren in ernst en duur. Bij ongeveer 60% van de vrouwen met migraine is het optreden van de aanvallen gerelateerd aan de menstruele cyclus. Meestal treden deze op voor of tijdens de menstruatie. De pijn in het hoofd is vaak pulserend, matig tot heftig qua intensiteit en verergert bij fysieke inspanning, gaat vaak gepaard met misselijkheid en/of licht en geluid overgevoeligheid.

Clusterhoofdpijn

Dit is een periodieke hoofdpijn, zet vaak plotseling op en is bijna ondragelijk. Het begint rond de slapen en trekt door naar de oogkas en de nek. Een aanval kan tot 3 uur duren. Factoren die de clusterhoofdpijn kunnen uitlokken zijn: te weinig zuurstof, alcohol en medicatie.

Wist je dat overmatig gebuik van paracetamol ook hoofdpijnklachten kan geven? Dit noemen wij medication overuse headache, en let op: ook overmatig gebruik van cafeïne (>5 koppen per dag) kan hoofdpijn tot gevolg hebben.

Hoofdpijn behandelen

Cervicogene hoofdpijn en spanningshoofdpijn kunnen goed worden behandeld door een manueel therapeut. Allereerst wordt er goed onderzoek gedaan naar de hoofdpijnvorm en vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld zodat jij snel weer van je pijn bent verlost.

Wat kun je zelf doen aan hoofdpijn

Om een goed inzicht te krijgen en om je hoofdpijn te monitoren kun je gebruik maken van een hoofdpijndagboek. Hierin houd je over een periode van 2-3 maanden bij hoe ernstig de pijn is en hoe vaak je die ervaart. Ook is het belangrijk dat je uitlokkende factoren noteert en wat het effect is van gebruikte geneesmiddelen op de hoofdpijn. Zo krijg je een goed inzicht in je eigen klachten. Naast het bijhouden van een hoofdpijndagboek is het natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende beweegt, en dat je voldoende ontspanning hebt.

Latest posts by Feike Huisman (see all)
Deel dit artikel