Categorieën
Medisch

Vruchtbaarheidsyoga: waarom en voor wie?

In de Week van de Vruchtbaarheid laat ik je verschillende mogelijkheden zien om je te ondersteunen bij je kinderwens. Vandaag vertelt Ingrid Walstra, ervaringsdeskundige en yogadocente bij I-Yoga Rijssen over vruchtbaarheidsyoga.

Wat is vruchtbaarheidsyoga?

Ingrid legt uit: “Vruchtbaarheidsyoga zijn speciaal ontwikkelde yogalessen voor vrouwen die al enige tijd een kinderwens hebben, maar waarbij een zwangerschap nog op zich laat wachten. Het lang wachten op een zwangerschap en volgen van een vruchtbaarheidstraject in een ziekenhuis of fertiliteitskliniek kan gepaard gaan met lichamelijke en mentale spanningen.

“Door het volgen van vruchtbaarheidsyoga leer ik je weer in contact te komen met je lichaam, spanningen aanvoelen en loslaten. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding van o.a. de schildklier, de (bij)nieren en het bekkengebied. Daarnaast  ga je mentaal veranderingen ervaren tijdens de lessen. Deze andere manier van denken draagt bij aan het beter in je vel zitten en werkt door op je algehele gezondheid.”

De rol van de ademhaling in vruchtbaarheidsyoga

“Je ademhaling heeft een heel belangrijke rol tijdens alle oefeningen in de vruchtbaarheidsyoga. Ik leer je hoe je ademhaling er voor kan zorgen dat je loslaat, maar ook dat je ademhaling je een boost van energie kan geven. Je wordt je bewust van jouw manier van ademhalen. De ademhalingstechnieken kun je op elk gewenst moment van de dag inzetten en hiervan profiteren. Kortom, er komt weer een betere energieverdeling en je wordt lichamelijk en geestelijk sterker.”

Ervaar het zelf met deze yogaoefening

Deze oefening geeft ontspanning in de onderbuik en het bekkengebied en duurt ongeveer 10 minuten. De oefening wordt ook – maar niet alleen – gebruikt tijdens lessen in vruchtbaarheidsyoga. Je ligt op je rug in de houding die Savasana heet; je benen liggen iets uit elkaar, je voeten vallen ontspannen naar buiten, de armen liggen naast je lichaam en de handpalmen zijn omhoog gedraaid.

  • Kruis, ter hoogte van je enkels, je rechterbeen over je linkerbeen.
  • Vouw je handen en leg je gevouwen handen op je buik, ter hoogte van je navel.
  • Draai je hoofd richting je rechterwang.
  • Sluit daarna je ogen en breng je aandacht naar je handen. Onder je handen voel je je ademhaling komen en gaan.
  • Blijf een aantal minuten met je aandacht bij je buikademhaling. Je voelt de warmte van je handen steeds duidelijker op je buik.
  • Laat nu de warmte, die tevens energie is, via je handen je buik instromen.
  • Stuur deze warmte/energie, bij iedere uitademing naar je baarmoeder en eierstokken.
  • Blijf de warmte-/energiestroom een aantal minuten volgen.
  • Hierna kom je terug in Savasana en geef je jezelf een rustmoment. Richt je daarbij naar binnen en voel de ontspanning in je onderbuik en bekkengebied.

Herhaal vervolgens de oefening, maar dan met je linkerbeen over je rechterbeen gekruist ter hoogte van je enkels, je handen opnieuw gevouwen op je buik en je hoofd nu richting je linkerwang gedraaid. Kom tenslotte opnieuw terug in Savasana om na te voelen.

Is dit wat jij als ondersteuning zoekt?

Ingrid helpt je graag om meer rust te ervaren bij het volgen van vruchtbaarheidsyoga. Ze begeleidt je in haar eigen yogastudio, zowel in groepsverband als individueel. Ook bestaat de mogelijkheid om via Skype individuele lessen te ontvangen.

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel