Menu Sluiten

Wat is griep eigenlijk?

Wat is griep eigenlijk

In deze periode van het jaar lijkt het wel alsof iedereen om je heen snottert en verkouden is. Verkoudheid is vervelend en je kan je er echt ellendig door voelen, maar het is wat anders dan de griep.

Het verschil tussen griep en verkoudheid

De griep, de medische term hiervoor is influenza, is een zeer besmettelijke virusinfectie die bij zowel kinderen als volwassenen in elke leeftijd kan voorkomen. Het komt vaker in het winterseizoen voor omdat mensen dan dichter bij elkaar leven. Het griepvirus wordt verspreid door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Maar ook door het aanraken van oppervlakten zoals bijvoorbeeld deurknoppen. Als iemand bijvoorbeeld een deurklink vastpakt en daarna met zijn of haar hand naar neus of mond gaat, kan het virus al worden overgedragen.

We onderscheiden twee soorten griepvirussen, influenza type A en B. Het virus nestelt vooral in de slijmvliezen van de neus- en keelholte, maar ook van de luchtpijp en de longen.

Symptomen bij griep

De meeste mensen die het griepvirus oplopen vertonen de volgende symptomen:

  • Koorts, vaak snel oplopend tot boven de 39 dagen. De koorts duurt vaak 3 dagen of langer;
  • Hoofd- en spierpijn;
  • Moeheid;
  • Hoesten en keelpijn.

Complicaties

Voor de meeste mensen is de griep wel erg vervelend, maar niet echt gevaarlijk. De meest voorkomende complicatie is de longontsteking. Dit zien we vooral bij jonge kinderen, ouderen of mensen die al hart- of luchtwegproblemen hebben of diabetes.

De overheid heeft bepaald dat mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van complicaties van de griep zich elk jaar gratis kunnen laten vaccineren tegen het dan meest voorkomende type virus. Maar als je niet tot deze categorie behoort, kun je ook een griepprik halen bij de huisarts, je moet het dan wel zelf betalen.

Wat moet je doen bij griep

De griep gaat uiteindelijk altijd weer vanzelf over, na een week voel je je alweer stukken beter, maar het kan tot wel drie weken duren voordat je weer helemaal de oude bent. Belangrijk om te weten is dat antibiotica bij de ongecompliceerde griep volstrekt niet helpt. Genoeg blijven drinken is wel belangrijk.

De kans dat je de griep krijgt, kun je flink verlagen door regelmatig je handen te wassen. Verder is het belangrijk om je huis of andere ruimtes goed te ventileren en zogenaamde contactoppervlakken zoals deurklinken regelmatig schoon te maken. Maar toch zullen we allemaal wel het allemaal wel een keer krijgen. Uitzieken is dan het enige dat je kunt doen!

Deel dit artikel