Menu Sluiten

Wat is een golfarm en wat kan je eraan doen?

Golfarm

Van een tennisarm hebben we waarschijnlijk vaker gehoord dan van een golfarm. In deze blog leggen we je het verschil uit en gaan we dieper in op de golfarm. Wat is het, wat zijn de oorzaken en wat kan je er aan doen?

Wat is een golfarm?

Een golfarm of golfelleboog is een overbelasting van de aanhechtingspunten aan de binnenkant van de elleboog. Het lijkt veel op de tenniselleboog, maar het verschil zit hem in de plek. Zo is bij een tenniselleboog is er sprake is van overbelasting aan de buitenkant, terwijl bij een golfarm de binnenkant van de elleboog is overbelast.

Oorzaak

Wanneer je telkens eenzelfde beweging maakt of niet opgewarmde spieren overbelast, ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen waarmee de spieren aan de elleboog vastzitten. Pezen kunnen op die manier gaan irriteren en je krijgt pijnklachten.

Diagnose

De diagnose golfarm wordt meestal gedaan op basis van je klachten. De arts zal daarnaast een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Om de mate van pijn en stijfheid vast te stellen, zal je arts vragen om je elleboog, pols en vingers op verschillende manieren te bewegen.

Een röntgenfoto kan de arts helpen andere oorzaken van de pijn uit te sluiten. Hierbij kan je denken aan een fractuur of artritis.

Behandeling golfarm

De behandeling begint met het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken. Om de pijn te verlichten, zal de arts je aanraden om de elleboog te koelen. Dit kan je doen met cold-packs.

Medicijnen

Je kan pijnstillers gebruiken die zonder recept verkrijgbaar zijn. Denk aan ibuprofen of naproxennatrium.

Omdat corticosteroïde-injecties op de lange termijn niet effectief zijn, worden ze niet vaak gegeven.

Een nieuwere behandeling is het toedienen van eigen gefilterd bloedplasma. Dit plasma wordt op de pijnlijke plek geïnjecteerd. Deze behandeling lijkt goede resultaten op te leveren.

Dit kan je zelf doen aan een golfarm

  • Geef je arm rust. Vermijd herhalende bewegingen. Als je te snel weer dingen gaat doen met je arm, is de kans groot dat je het erger maakt.
  • Koel. Probeer drie tot vier keer per dag gedurende een kwartier te koelen. Doe dit met cold-packs. Bescherm je huid met een theedoek.
  • Draag een brace. Deze geeft stabiliteit en vermindert de pijn.
  • Rek en versterk de spieren. Je arts of fysiotherapeut kan oefeningen geven die de spierspanning verlagen en de spieren en pezen rondom de elleboog versterken.

Operatie

Een operatie bij een golfarm is zelden nodig. Maar als je al het bovenstaande gedaan hebt en je klachten zijn niet binnen 6 tot 12 maanden verdwenen, kan een operatie een optie zijn. Tijdens deze operatie maakt de arts een gedeelte van de pezen los om zo de irritatie op te heffen. In sommige gevallen wordt ook een naburige zenuw vrijgelegd.

Tot slot

Een golfarm gaat over het algemeen vanzelf over. Na een half jaar is 80% vrijwel hersteld.

Deel dit artikel