Menu Sluiten

Wat een fysiotherapeut kan leren van haar patiënt

Oktober is borstkankermaand en daarom in deze blog aandacht voor deze vreselijke ziekte. Als fysiotherapeut heb ik het geluk om met mensen te mogen werken. Wanneer iemand bij een fysiotherapeut komt, heeft deze persoon een klacht: logisch… want anders hoef je natuurlijk niet naar de fysiotherapeut! Mijn taak als fysiotherapeut is om de beste behandeling te geven, zodat iemand zo snel en zeker ook zo goed mogelijk hersteld van zijn klacht. Soms is een klacht snel opgelost maar vaak zit er achter deze klacht een verhaal. Het mooiste aan mijn vak vind ik dat ik het vertrouwen met een patiënt opbouw waardoor ik bij het verhaal mag komen achter de klacht. Luisteren naar een patiënt is dan vaak al de helft van de behandeling. Ik wil jullie graag meenemen naar een voorbeeld uit mijn praktijk.

Een leuke jonge dame zit voor mij, ik vraag haar: wat kan ik voor je betekenen?
´Ach,´ zegt ze met een zucht, ´Ik heb wat last van mijn rug sinds een week of 2. Ik dacht het gaat vast vanzelf over. Het belemmerd mij in mijn dagelijkse leven tijdens zitten, staan en af en toe word ik wakker van de pijn.´ Na een intake gesprek en onderzoek besluit ik te gaan behandelen. Deze jonge dame is een aantal keer bij mij geweest en haar rugklachten werden beter. Een van de laatste behandelingen zij ze: ‘Goh zou jij is willen kijken naar mijn borst? Gister onder de douche voelde ik namelijk ineens een knobbeltje..’
Dit was voor mij een heel persoonlijke en directe vraag waar ik eigenlijk ook best van schrok maar als therapeut stelde ik mij op dat moment professioneel op en controleerde ik haar borst. Ik kan op dat moment niks zeggen want ik weet niet of het goed of niet goed is, het enige wat ik kan doen is mijn patiënt gerust stellen en doorsturen naar de huisarts.

De week erop kwam deze patiënt bij mij terug. Ze zat recht tegen over mij en ik vroeg: ‘Hoe is het met je?’ Waarop zij antwoordde: ‘Het is niet goed!’ Het knobbeltje in de borst bleek een kwaadaardige tumor! Het werd even heel erg stil in mijn kamer.. vreselijk dacht ik: zo’n jonge vrouw 2 kleine kinderen dit kan en mag niet waar zijn!!

Helaas gebeurt dit dagelijks, in 2018 werd er bij 17.332 mensen borstkanker vastgesteld. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen, 26,6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker. Naar schatting zal het aantal borstkankerdiagnoses stijgen tot ruim 20.000 in 2020.
Bron: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL© [februari] 2019

Ik probeer mijn patiënt zo veel mogelijk gerust te stellen, positief te benaderen en vooral moed en kracht te geven. Er komt een hele heftige tijd aan met veel afspraken bij artsen, chemokuren, radiotherapie eventueel operaties etc.. Het is vreselijk en vooral de onzekerheid bij de patiënt en haar omgeving maakt het proces heel zwaar. Je hebt geen invloed op de klacht, je bent machteloos en je moet vertrouwen op de artsen dat ze het beste behandelplan voor jou opstellen.

Wat kan ik als fysiotherapeut dan betekenen voor zo’n patiënt?

Ineens hadden mijn patiënt en ik een heel ander behandeldoel. Haar rugklacht was gelukkig over, maar nu moesten we samen zorgen dat mijn patiënt fit was, fit genoeg om de chemokuren te doorstaan. Vermoeidheidsklachten die optreden na de behandeling te verminderen en daarnaast uiteraard zorgen dat het vertrouwen in haar lichaam terug kwam! Fietsen, lopen, roeien, krachttraining en evenwichtsoefeningen waardoor ze weer conditie opbouwt en ook positieve ervaringen krijgt. Ze leert luisteren naar haar lichaam en daarnaast ook om haar grenzen aan te geven.

Mijn patient was eigenlijk niet zo van het sporten maar in deze situatie moest ze wel. Een jaar lang heeft zij 2x in de week getraind, soms was het zwaar en had zij totaal geen zin, andere momenten hadden we grote lol en leek het alsof de ziekte er even niet was.
Het was een heel intensief behandeltraject, voor de patient maar ook voor mij als therapeut. Ik leef ontzettend mee met mijn patient en haar familie.

Mijn patient heeft gevochten, gestreden en door haar positieviteit de kanker overwonnen!!! Opgeven is geen optie! Inmiddels is zij 2 jaar kankervrij en kan ik oprecht zeggen:
Als fysiotherapeut heb ik niet altijd invloed op de dingen die gebeuren, maar ik kan er wel alles aan doen om de boel zoveel mogelijk op te fleuren!

Recente artikels van Feike Huisman (Meer lezen)
Deel dit artikel