Menu Sluiten

Waarom je toch echt zonnebrandcrème moet smeren in de winter

waarom je toch echt zonnebrandcrème moet smeren in de winter

De één zoekt deze winter de sneeuw op, de ander verruilt de winterkou voor de warme zon. Wat je plannen ook zijn voor de komende tijd – de zon op je huid voelen is heerlijk. Maar… zorg wel dat je je huid goed tegen de zon beschermt!

Zie je jezelf al zitten? Tussen het skiën door op dat terrasje, met het winterzonnetje op je gezicht? Of in je bikini op een ligbedje bij de zee of een fijn zwembad? Besef dan dat je echt goed moet uitkijken met de zon. Je huid is in de winter geen zon gewend, dus je kunt je huid echt beschadigen als je die in de wintermaanden blootstelt aan de zon.

Zonvakantie?

Verruil je deze winter de Hollandse temperaturen voor een tropische bestemming? Smeer je dan om de 2 à 3 uur in met een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème met ten minste SPF 30.

Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen UV-stralen en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Maar toch is het een goed idee om je huid na het douchen in te smeren met een goede aftersun of crème. Zo help je de huidbarrière te herstellen na een dagje zon.

Wintersportvakantie?

Zoek je de besneeuwde bergen op, dan is het dubbel oppassen. De zonkracht in de bergen kan wel tot twee(!) keer zo sterk zijn als op zeeniveau. Dit komt doordat er in schone berglucht minder stofdeeltjes zijn die de UV-straling tegenhouden. Daarnaast weerkaatst sneeuw en ijs ruim tachtig procent van UV-straling. Hierdoor is de kans op zonverbranding extra groot.

Het is dus belangrijk om je gezicht meerdere keren per dag goed in te smeren. En zorg daarnaast ook goed voor je lippen, deze zijn extra gevoelig voor kou en droogte omdat ze nauwelijks talgklieren bevatten. Bovendien worden je lippen ruw en schraal door de reflectie van UV-stralen. Een lipcare met SPF is op wintersport dus een must!

Zonbescherming in de winter

Misschien denk je dat zonbescherming in de winter niet nodig is – de zon schijnt toch niet of nauwelijks. Toch is UVA het hele jaar door aanwezig: UVA-straling wordt minder goed gefilterd door wolken en gaat dwars door ramen en kleding heen.

Hoewel deze stralen minder snel leiden tot verbranding, kan een hoge dosis UVA je huid wel zodanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker tot gevolg heeft.

Het is slim om je huid dagelijks, ook in de wintermaanden, te beschermen met een dagcrème met SPF. Of je nu op vakantie gaat – of thuisblijft.

Deel dit artikel