Menu Sluiten

Voetschimmel, 1 op de 10 Nederlanders heeft het

Voetschimmel


Schimmelvoeten. Geen onderwerp om het tijdens een ongedwongen etentje met vrienden over te hebben. Toch heeft een op de tien Nederlanders schimmelvoeten: een schimmel tussen de tenen, aan de voetzolen of op de teennagels. 

Zweetvoeten, slecht ventilerende sokken of schoenen… Voeten zijn gevoelig voor schimmel. En dan is het ook nog eens zo dat schimmels overal zijn, én dat voetschimmel besmettelijk is. Als dermatoloog leg ik je daarom graag uit hoe voetschimmel ontstaat, hoe het eruit ziet én wat ertegen helpt.

Besmetting van voetschimmel

Besmetting gaat door de huidschilfers die schimmels bevatten. Als deze schilfers loslaten en terechtkomen op de douchevloer of in openbare ruimtes zoals in een sauna, zwembad of sportkleedkamer, kan iemand een schimmelinfectie oplopen.

Maar niet iedereen die in een schimmel loopt, krijgt een voetschimmel. Je moet er ook een beetje gevoelig voor zijn. Sommige mensen hoeven maar één keer zonder slippers te douchen in een openbare ruimte – en het is meteen raak. Anderen krijgen er nooit mee te maken. Het leven is niet altijd eerlijk…

Met een beetje pech dus infecteren schimmels je huid of nagels. Bij een schimmel op de nagels spreken we van schimmelnagels of kalknagels. Heb je een schimmel op de huid, dan hebben we het over zwemmerseczeem. 

Zo ziet het eruit

Schimmelnagels beginnen meestal aan de grote teennagels. De kleur verandert een beetje wit-geel of bruinachtig. Later wordt de nagel dikker, brokkelig en kan deze zelfs gedeeltelijk loslaten.

Zwemmerseczeem tussen de tenen herken je aan kloofjes en grijs-witte schilfertjes. Soms kan de huid hier jeuken. Zwemmerseczeem aan de voetzolen herken je aan een schilferende, rode huid. Soms zie je ook blaasjes of puistjes.

Wat helpt

Schimmelnagels gaan bijna nooit vanzelf weg. De enige manier om een schimmelnagel te behandelen is door medicijnen via de huisarts of dermatoloog. Helaas helpen antischimmelcrèmes of andere lokale middelen meestal niet, tenzij je een beginnende schimmelnagel hebt. 

Een schimmelinfectie van de huid, bijvoorbeeld tussen de tenen of op de voetzool, kun je behandelen met een zalf tegen voetschimmel: zogenaamde antischimmelcrèmes. 

Vijf tips

  • Draag in openbare ruimtes slippers.
  • Droog je voeten na het douchen of zwemmen altijd goed af – ook tussen de tenen.
  • Draag schone, droge sokken en ventilerende schoenen.
  • Bepoeder de binnenkant van je schoenen en sokken met antischimmelpoeder om te voorkomen dat je jezelf steeds opnieuw besmet.
  • En nagels lakken? Dat mag gelukkig gewoon bij een schimmelinfectie. Kan je ‘s zomers tóch die sandaaltjes dragen!
Deel dit artikel