Menu Sluiten

Dit zijn dé vitamine C-bommetjes voor deze herfst

Dit zijn de vitamine C-bommetjes voor deze herfst

We hadden een eindeloze en hete zomer, maar de herfst is nu toch echt aangebroken.

Ontkennen heeft geen zin meer, de dagen worden donkerder en kouder. Ons lichaam kan in die dagen wel wat extra weerstand gebruiken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Extra vitamine C binnenkrijgen via je voeding helpt je al een aardig eindje op weg.

Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem, houdt onze weerstand in stand, maar doet nog zoveel meer dan dat. Vitamine C is een sterke antioxidant, waardoor je lichaam beschermd wordt tegen vrije radicalen en dit weer bijdraagt aan het ontgiftingsproces. Daarnaast zorgt vitamine C voor aanmaak van collageen (doei rimpels) en helpt het tegen stress. Ook fijn: vitamine C bevordert de opname van ijzer. Dus als je deze twee samen eet, heb je twee vliegen in één hap.

Vitamine C bommetjes
De meeste planten en dieren maken zelf vitamine C aan, de mens helaas niet. Wij moeten dit dus uit onze voeding halen. De meesten denken meteen aan de sinaasappel of andere citrusvruchten. Wat nou als je dit niet lust? Paprika (vooral de rode) en broccoli zijn dan je beste vriend. Deze twee bevatten namelijk veel meer vitamine C dan een sinaasappel (of twee). Ter vergelijking: een sinaasappel bevat ongeveer 54 mg vitamine C, 200 gram broccoli bevat meer dan 200 mg en een rode paprika bevat zelfs 4 keer meer vitamine C als een sinaasappel. Andere winnaars zijn de kiwi (ook vol vezels) en witlof. Die laatste is niet echt kindvriendelijk, maar als je de meest witte stukken voorschotelt is het een stuk minder bitter.

Vervang tijdens je middagsnack de sinaasappel door rauwe paprika of een kiwi en stoom broccoli zodat er geen vitamine verloren gaan en je lichaam een flinke boost krijgt. Zo simpel kan het al zijn. En het is het waard – geloof ons.

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel