Menu Sluiten

Dit is het grote verschil tussen vegan en plantaardig eten

De vegan profielen op Instagram schieten als paddestoelen uit de grond, #vakervegan wordt vaak gebruikt of we zijn flexitarier (say what?).

En als je dacht dat plantaardig eten een ander woord voor veganistisch eten is, dan heb je het mis. Er is een groot verschil tussen deze twee. Deze dag leek me een mooie gelegenheid om de verschillen tussen al die verschillende voedingspatronen en termen uit te leggen.

Plant based
Een plantaardig voedingspatroon draait om het eten van veel fruit, groenten, zaden, peulvruchten, volkoren granen en ongebrande noten. Om gezondheidsredenen eet je ook geen of heel weinig dierlijke producten, geraffineerde suikers, geconcentreerde olie of bewerkte producten uit pakjes en zakjes. Deze voedingsstijl is flexibeler dan veganisme als het om dierlijke producten gaat. De focus ligt vooral op gezondheid.

Vegan
Als vegan eet én gebruik je geen dierlijke producten. Dit betekent dat je geen vlees, melk, kaas, eieren, boter, roomijs en honing eet. Daarnaast draag je geen leer, wol en zijde, gebruik je geen cosmetica met dierlijke grondstoffen en zijn bezoekjes aan de dierentuin en circus een no go. De focus ligt op het welzijn van dieren, natuur en de wereld. Dit betekent trouwens niet dat vegans alleen maar plantaardig eten. Oreo’s zijn bijvoorbeeld ook vegan, maar verre van plantaardig (en ook niet gezond, wel lekker).

Flexitarier
Flexitariërs eten alles, maar kiezen er bewust voor om een aantal dagen per week geen dierlijke producten te eten. Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook tussendoor en tijdens de lunch worden dierlijke producten geskipt. Tip: in mijn vorige artikelen heb ik een overzichtje gemaakt met vega/vegan snacks en producten.

Vegetarisch
Vegetariërs eten geen vlees, vis of schaaldieren, maar wel zuivel en eieren. Het vlees wordt vaak vervangen door vleesvervangers, groente, fruit en peulvruchten. Een semi-vegetariër of pescotariër eet geen vlees maar wel vis en schaaldieren.

Zo, is dat ook weer duidelijk.

Latest posts by Linde Tersteeg (see all)
Deel dit artikel