Menu Sluiten

Verkoudheid: dít kun je doen als je het te pakken hebt

Verkoudheid: dít kun je doen als je het te pakken hebt

Ben jij ook aan het snotteren, hoesten en niezen? Grote kans, want de eerste virussen waaien letterlijk weer rond. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, maar ook van de bijholten en de keel. Dit kan klachten geven zoals niezen, snotteren, hoesten, maar ook keelpijn, heesheid en zelfs oorpijn. Hier lees je wat je kan doen als je het te pakken hebt.

Virus

Verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus. Niets meer, niets minder. Dus niet zoals mijn oma altijd zei: door kou. Dus van een keer zonder jas naar buiten, word jij (of je kind) echt niet verkouden! Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen geven. Wanneer je een paar keer achter elkaar verkouden raakt, wordt dit dus elke keer door een ander virus veroorzaakt.

Hoe voorkom ik een verkoudheid?

De enige manier om een verkoudheid te voorkomen, is door in je eentje te wonen en nooit meer het huis te verlaten en niemand binnen te laten. Dat wil natuurlijk niemand! Dus eigenlijk is het bijna niet te voorkomen. Dit komt doordat virussen die verkoudheid veroorzaken, zich verspreiden via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die jij vervolgens inademt. Dit gebeurt vooral als er veel mensen in een slecht geventileerde ruimte zijn, zoals een kantoor, school, winkel, kinderdagverblijf of ziekenhuis.

Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld doordat je niest of hoest en netjes je hand voor je mond houdt. Als je daarna iemand anders aanraakt, of de deurknop, dan kan het virus makkelijk op de hand van een ander komen. Als deze vervolgens met zijn of haar hand de mond raakt, kan het virus worden overgedragen.

Dus wat jij kan doen om een verkoudheid te voorkomen is: regelmatig je handen wassen met zeep, en zorgen dat er voldoende ventilatie is. En als je verkouden bent: nies in tissues en gooi ze meteen weg en was je handen direct daarna. Dan hebben je huisgenoten het minste kans om ook verkouden te worden.

Ben je al verkouden?

De eerste dagen ben je het meest besmettelijk voor je omgeving. Dus let erop dat je bovenstaande adviezen dan vooral goed opvolgt. En verder… is het een kwestie van geduld en eventueel neusdruppels. Het gaat vanzelf weer over en medicijnen hebben geen zin.

Goed slapen, gezond eten, regelmatige bewegen en weinig stress. Want het enige waarmee je jouw kans op een verkoudheid kleiner maakt, is een goede weerstand!

Hatsjoe!

Deel dit artikel