Menu Sluiten

Tips tegen buikgriep | tips van een chirurg

Tips tegen buikgriep tips van een chirurg

Tips tegen buikgriep

Ben jij heel erg misselijk en ren je vaak naar het toilet? Dan is er een grote kans dat jij buikgriep hebt. En hoe kom je daar nu weer van af? Lees hieronder alle tips tegen buikgriep.

Wat is nu buikgriep?

Buikgriep is een vervelende kwaal; je voelt je vaak hondsberoerd. Het is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van je maag en darmen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een virus en in sommige gevallen door een bacterie. Deze virussen of bacteriën komen via je mond in de maag en darmen. Jij kan ze makkelijk van iemand anders overnemen die al ziek is. Vaak gebeurt dit via de handen of via de lucht, als iemand naast je hoest of niest en jij vervolgens deze virussen inademt.

Een andere manier om buikgriep te krijgen, is door het eten van bedorven voedsel. Dan beginnen de hevige klachten binnen 8 uur na het eten van een maaltijd. Hierover schrijf ik binnenkort een aparte blog met tips en tricks!

Symptomen buikgriep | tips tegen buikgriep

Dus terug naar de meest voorkomende klachten bij buikgriep, namelijk diarree en/of overgeven. Andere veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en soms koorts. Als gevolg van het overgeven of de diarree, kan je uitgedroogd raken en hevige dorst, hoofdpijn en zwakte ervaren. Wanneer je suf wordt, last heb van verwardheid of vrijwel niet meer plast, moet je echt contact opnemen met je huisarts!

Medicijnen tegen buikgriep

Tegen een virale buikgriep bestaan helaas geen medicijnen, dus vaak kan een huisarts weinig voor je doen. Wanneer er sprake is van langdurige klachten of je ook bloed hebt in de diarree of ontlasting, moet je wel absoluut naar de huisarts. Dan kan er sprake zijn van een bacteriële buikgriep en dan kunnen antibiotica helpen.

In alle andere gevallen, zit er weinig op dan wachten tot het overgaat. Een belangrijke tip bij buikgriep is het drinken, drinken, en nog eens drinken. Geen appelsap zoals ik vroeger kreeg, maar vooral water en thee en bouillon. Om uitdroging te voorkomen kan je ook ORS nemen. Dit is een poederachtige oplossing, die suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden, bevat. Je kan het op recept krijgen bij de apotheek maar ook gewoon bij de drogist op de hoek.

Netflix tegen buikgriep

Dus ben je overvallen door de buikgriep, net als zoveel anderen tijdens dit seizoen, neem dan rust en zorg dat je veel drinkt, ook al ben je misselijk. Afleiding kan helpen tegen misselijkheid, dus een prima reden om lekker die ene serie te binge-Netflixen…laat het over je heen komen, zorg dat je niet uitdroogt en na een paar dagen voel je je vast weer beter!

Deel dit artikel