Menu Sluiten

TENS apparaat verlicht pijn

TENS apparaat verlicht pijn

TENS is voor veel mensen een alternatieve oplossing voor pijnbestrijding. Als reguliere vormen niet of onvoldoende helpen dan is een TENS apparaat mogelijk de oplossing voor jou. Je kan bij je dokter of fysio naar de mogelijkheden vragen om een behandeling met TENS te volgen. Bij fysio’s zie je dat bij sommige behandelingen een TENS apparaat standaard gebruikt wordt om oefeningen beter uit te kunnen voeren. Pijn belemmert namelijk ook de manier waarop je bij de fysio oefeningen uitvoert. Ook is het mogelijk om het apparaat zelf aan te schaffen en thuis te gebruiken.

De werking van TENS

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het apparaat bestaat uit een besturingskastje en elektroden die daaraan hangen. De elektroden plak je op de desgewenste plek op je lichaam, bijvoorbeeld op je onderrug in het geval van lage rugpijn. Het apparaat verzendt vervolgens kleine, elektrische pulsen naar de elektroden. Doordat de elektroden direct op je huid geplakt zijn, dringen de elektrische pulsen door tot aan de onderliggende zenuwen. De elektrische pulsen voelen als tintelingen op je huid en ze zijn niet schadelijk. Door op deze manier met pulsen te werken ervaren gebruikers een verlichting van de pijnklachten.

Verlichting, geen genezing

Het is belangrijk om te benoemen dat TENS mogelijk voor verlichting van de pijnklachten zorg, maar nooit zal genezen. Het is geen medicijn maar een hulpmiddel. Genezing is dan ook niet mogelijk, alleen (tijdelijke) verlichting van pijn. Door het apparaat meerdere keren op een dag te gebruiken ervaar je mogelijk een algehele vermindering van de pijnklachten, wat juist voor de chronische klachten een hele opluchting kan zijn. Daar waar de meeste behandelingen bij de dokter of fysio plaatsvinden, kan je TENS gewoon thuis gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een aanvulling zijn op de lopende behandelingen bij professionals.

Alternatief voor reguliere pijnbestrijding

Mensen met chronische pijnklachten hebben vaak een lang traject achter de rug waarbij ze alle reguliere vormen van pijnbestrijding hebben geprobeerd. Dit varieert van medicijnen tot fysio. TENS kan op twee manieren gebruikt worden. Ten eerste kan TENS als ondersteuning van de reguliere vormen gebruikt worden. Ten tweede is het mogelijk om TENS thuis te gebruiken buiten de reguliere behandeling om. Het gebruik ervan is namelijk niet schadelijk, integendeel zelfs. En zoals ze in het Nederlands vaak zeggen: baat het niet schaadt het niet. Het is dan ook een goed idee om de werking van TENS zelf te gaan ontdekken.

Wanneer gebruiken?

Mensen die een TENS apparaat gebruiken hebben vaak specifieke pijnklachten. Denk hierbij aan: nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, sportblessures, artritis, hernia of de ziekte van Bechterew. Daarnaast zijn er nog veel meer specifieke pijnklachten waarbij TENS kan helpen de pijn te verlichten. Zeker als jouw pijn een chronische klacht is, dan kan het voor de hoognodige verlichting zorgen. Het is gebruiksvriendelijk want je kan het thuis zelf op verantwoorde wijze gebruiken. Omdat de pijnklachten per persoon verschillen, is het gebruik van een TENS apparaat ook voor iedereen anders.

TENS bij sporten

Een misplaatste aanname is dat vooral ouderen last hebben van pijnklachten. Ook onder de andere generaties komt het vaak voor. Een voorbeeld hiervan zijn intensieve sporters. Als je een goede workout doet dan heb je de dagen erna last van spierpijn. Om continu met spierpijn rond te lopen is ook geen pretje en daarom is TENS ook voor sporters een oplossing. Maar dat is niet de enige toepassing. Het gebruik van TENS kan ook helpen bij de opbouw van spieren. Dat is fijn voor sporters, maar ook voor mensen die spiermassa hebben verloren en dit snel weer willen opbouwen. Kortom, het gebruik van TENS is veelzijdig.

Klinisch bewezen werking

De werking van het TENS apparaat is klinisch bewezen. Er zijn dan ook veel reviews te vinden waarin de werking van deze methode geprezen wordt. Juist voor de milde klachten kan de aanschaf van een apparaat veel kosten besparen. Dure behandelingen zijn door TENS niet altijd meer nodig. Daarnaast zijn er ook wetenschappelijke artikelen verschenen over de bewezen werking van het apparaat. Tegenwoordig worden ook aangepaste toepassingen populairder. Elektrische spierstimulatie tijdens het sporten wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt.

Deel dit artikel