Naast andere vormen van haaruitval bij vrouwen, zoals erfelijke oorzaken, haarziekten, chemotherapie en bestraling, is een veel voorkomende vorm van haaruitval Telogeen Effluvium.
Normale haargroei
Onze haargroei gaat door meerdere fasen:
- Anagene fase.: de 2 tot 6-jarige groeifase van het haar.
- Catagene fase: de haaruitval fase. Duurt een paar weken.
- Telogene fase haaruitval: de rustfase na de Catagene fase. Duurt 2-3 maanden Daarna gaat het haar weer over in de Anagene fase en begint weer te groeien.
Dit gaat ongemerkt. Er vallen iedere dag haren uit en er gaan ook weer andere haren groeien. Dat is maar goed ook anders waren we, zoals bij veel dieren, tijdelijk in de rui, dus kaal. De Anagene fase bepaalt dus ook de maximale lengte die het haar kan krijgen. Is jouw Anagene fase 6 jaar, iets dat meer voorkomt bij Aziatische vrouwen, dan kan jouw haar dus 6 jaar x 12 maanden x 1cm haargroei per maand = 72 cm lang worden. Bij de Europese vrouw is de Anagene fase meestal korter. Dat verklaart eveneens de klacht van veel vrouwen dat hun haar niet zo lang wordt als zij zouden willen.
Telogeen Effluvium
Telogeen Effluvium is een storing in de haargroeifasen. De tijdsduur tussen de fasen is verstoord waardoor het haar dunner wordt en een diffuse haaruitval te zien is op het bovenhoofd. .
De oorzaken
Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals een traumatische ervaring of aanhoudende stress. Telogeen Effluvium kan ook bij mannen voorkomen maar bij vrouwen zijn er nog wat extra oorzaken, zoals het stoppen met de anticonceptie pil en de tijd na een bevalling.
Een vertragend effect
Omdat het probleem soms pas later zichtbaar wordt, als de oorzaak weer voorbij is, wordt de link niet direct gelegd en is de oorzaak niet onmiddellijk duidelijk.
De symptomen
Je kan het zien aan het toenemende aantal haren in je borstel. Het haar wordt dunner. Het beste is dit te zien als de scheiding in het haar breder wordt.
De behandeling
Als de oorzaak is verdwenen gaat haar meestal vanzelf weer normaal groeien. Blijft de haaruitval echter aanhouden dan is een bezoek aan een dermatoloog, via de huisarts het beste advies.
- Hoe kan ik meer en dikker haar krijgen? - 29 november 2020
- Acht tips voor een “good hair day” - 15 oktober 2020
- Telogeen Effluvium: een veel voorkomende vorm van haaruitval - 14 september 2020