Menu Sluiten

Wie schrijft die blijft!

Wie schrijft die blijft

‘Writinggirl’ en expert Esther Kreukniet breekt een lans voor ouderwets schrijven. Echt schrijven! Want wie schrijft, die blijft. Lees mee hoe dat zit.

Af en toe is het zo fijn is om je computer, Ipad of Iphone op te bergen en lekker met een schriftje of notitieboekje te gaan schrijven. Het is namelijk zo waardevol om af en toe even je hoofd leeg te maken en gewoon ouderwets met pen en papier te schrijven. Je kunt meer waarde, plezier, succes en geluk uit een bloknote, schrift of notitieboekje halen dan je denkt. Tuurlijk, we typen ook allemaal wel eens in onze notities van je telefoon,  maar echt het gevoel krijg je toch echt met pen en papier.

Dagboek

Schrijf jij nog wel eens in je dagboek? Waarschijnlijk niet, en toch is het zo waardevol om af en toe je gedachten aan het papier toe te vertrouwen. Als ik ergens mee zit, schrijf ik het liefst het probleem van me af maar ook de mooie, waardevolle dingen wil ik me later herinneren. Je schrijft het letterlijk en figuurlijk van je af en dat geeft een enorm opgelucht gevoel. Door op papier te schrijven beklijft de materie beter en je hebt mooie herinneringen met een lach en een traan. Ik kan me bijvoorbeeld bescheuren als ik mijn oude dagboeken lees (en zie dat ik nog steeds dezelfde issues heb) waardoor er opeens een luikje in mijn hoofd opengaat en een regenboog aan oplossingen open gaan. En tegenwoordig schrijf ik vooral op waar ik dankbaar voor ben of waar ik blij van word die dag en als ik dat terug lees, gaat spontaan de zon schijnen! 

Offline

Als ik met mijn notitieboekje (en je hebt leuke!) op stap gaat, zet ik mijn telefoon op vliegtuigmodus. Je mag best wel eens een keertje een paar uurtjes offline zijn. Geen afleiding, alleen jij met je notitieboek of schrift, lekker muziekje aan en schrijven maar. Je kunt een mooi project uitwerken, een vragenlijst maken, en je laten verrassen door wat er spontaan in je gedachten opkomt. Bedenkt een project, onderwerp of vraagstuk waarover je eens goed wilt nadenken. Vooral als je creatief vast zit is het een aanrader lekker naar buiten te lopen en ergens te gaan zitten met een kop thee en gewoon te schrijven wat er in je op komt. Ik heb nog stapels notities waar ik ooit iets mee wil en die bruisen van de creativiteit. 

Geduld.

Papier is geduldig. Papier oordeelt niet. En ook belangrijk: papier kletst niets door, je doet ook niemand pijn met je woorden. Wel als ze het lezen natuurlijk, dus zorg dat je het veilig opbergt. Het zijn gedachtenspinsels die eruit moeten om rust en vrede in je gedachten te krijgen, en die gedachten zijn alleen van jou. Door te schrijven krijg je alles op een rijtje en zie je de dingen weer helder.  De mooiste zaken beginnen op papier en jij mag alles toevoegen wat je wilt om aan je droom te werken. Probeer het maar. 

Mindmappen

Om het creatieve proces op gang te brengen, zet ik altijd het vraagstuk in het midden. In no time komen er dan allemaal gedachten naar boven die ik om het vraagstuk heen zet. Zo vergeet je niets en heb je alles helder waarna je lekker kunt gaan schrijven. Wat ook heel leuk is, is een moodboard maken met kleurtjes, plaatjes enzovoorts. Je kunt je je er helemaal in verliezen, heerlijk. 

Plannen

Soms ben ik te rusteloos om te slapen en dan schrijf ik alvast de dingen op die ik de volgende dag moet doen of niet mag vergeten. Ik schrijf het dan letterlijk van me af en ervaar dan toch een rust! De volgende dag pak ik de plannen erbij en zet dan ook drie prioriteiten, de dingen die ik graag wil doen. Als je met het leukste begint, dan valt de rest ook mee weet ik uit ervaring. Lekker simpel en effectief, ik hou er van. 

Lekker niksen

Soms zit ik tijdens een gesprek gewoon voor me uit te staren en ondertussen lekker te tekenen. Nu kan ik niet zo goed tekenen, maar daar gaat het niet om. Soms maak ik een schemaatje of hele rare poppetjes. Het gaat erom dat ik me even terug trek in mijn eigen wereld, zo van dit stukje is van mij. Een kleine ontspanning tijdens mijn werk zeg maar, en dat gaat toch echt niet zo makkelijk achter je laptop. Lekker schrijven op papier geeft me een gevoel van vrijheid en maakt me blij, niet voor niets zie je nu zoveel hipsters zonder laptop maar met mooi notitieboekje. En is je notitieboekje vol? Zie het als een document dat een bepaalde periode beslaat. Leuk om te bewaren, of misschien gooi je het liever bij het oude papier. 

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel