Categorieën
Medisch

Jouw risico op hart-en vaatziekten verminderen | Kom naar de Vrouwenhartshow

Het risico op hart-en vaatziekten verminderen

In Nederland overlijden dagelijks 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Het klinkt misschien wat gekkig, maar als ik vrouwen in mijn spreekkamer krijg is het eigenlijk al te laat. Op het moment dat iemand bij de cardioloog komt is er vaak al iets mis. Mede daarom zet ik me graag in voor betere (h)erkenning van hartklachten bij vrouwen en preventie. Omdat bij vrouwen hart- en vaatproblemen te vaak en te lang onopgemerkt blijven. Lees hieronder hoe ik me inzet om het risico op hart -en vaatziekten te verminderen.

Eerdere blogs over het vrouwenhart zijn:

  1. Het Vrouwenhart
  2. Waarom Hardlopen goed is voor het vrouwenhart
  3. Ken je getallen voor een gezond hart

80% van hart-en vaatziekten kun je voorkomen

Zo’n 80% van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl en gedragsverandering. Vrouwen met hartkwalen kunnen veel meer dan ze denken en het is belangrijk dat zij de juiste informatie krijgen aangereikt zodat ze hun gedrag kunnen veranderen en zelf de regie in handen krijgen. Bewustwording is de eerste stap naar een gezondere leefstijl. Een van mijn missies is dan ook om mensen een duwtje in de goede richting te geven, zodat zij zelf op een leuke manier aan hun gezondheid kunnen werken. Daarom ben ik ook erg trots dat ik dit najaar de kans krijg op mijn kennis te delen in het DeLaMar theater met mijn eigen interactieve theatershow De Vrouwenhart Show.

‘Open spreekuur’

Een unieke en vernieuwende voorstelling waarbij ik spreekkamer naar het theater zal brengen.  Tijdens het ‘open spreekuur’ duik ik in de belevingswereld van mijn patiënten en zet ze aan tot actie. Het interactieve theatercollege is een vorm van medical infotainment waarbij ik de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart en een gezonde leefstijl zal presenteren. Zodat het publiek inzicht krijgt in een hun gedrag en leefstijl. Het naleven van een gezonde leefstijl om hart- en vaatziekten te verminderen, lijkt misschien eenvoudig, maar ook ik blijf het soms lastig vinden.  

De vrouwenhartshow

Deze zomer zal ik gebruiken om te repeteren en op 29 september 2019, op Dress Red Day sta ik voor het eerst op de bühne. Wat je kunt verwachten van de show? Een interactieve show met muziek, video’s en waarbij je alles komt te weten over het vrouwenhart en een gezonde leefstijl. Heb je vragen over het vrouwenhart, stress, voeding, medicijnen of leefstijl? Het is waarschijnlijk voor het eerst dat je in het theater je telefoon aan moet houden, want tijdens de show kun je met je mobiel vragen stellen.

Hoe herken je hartproblemen? Kies je voor pillen of paprika’s? Wat is er zo slecht aan buikvet? Waarom is het vrouwenhart anders dan het mannenhart? Al deze vragen zal ik proberen te bespreken in De Vrouwenhart Show. Gedurende het theatercollege leer je van alles over het (vrouwen)hart en een gezonde leefstijl. Het naleven van een gezonde leefstijl lijkt misschien eenvoudig, maar ook ik blijf het soms lastig vinden.   Ik zal je uitleggen waarom het zo belangrijk is om je getallen te kennen en ik praat je graag bij over factoren die je zelf kunt beïnvloeden zoals voeding en beweging. En dat brengen we meteen in de praktijk!

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel