Menu Sluiten

Wil jij regie behouden over je bevalling?

Wil jij regie behouden over je bevalling?

Jullie zijn zwanger! De eerste keer, super spannend! Over een paar weken is het zover. Je besluit de bevalling thuis te laten plaatsvinden.

Het verloop van de zwangerschap

De eerste weken was het jullie geheim, je was best misselijk, vooral ’s ochtends, maar dat had niemand in de gaten. De eerste echo bij de verloskundige was heel bijzonder. Het hartje zien kloppen gaf je de bevestiging. Nu mag iedereen het weten! Je ging van mijlpaal naar mijlpaal. Rond de 17 weken voelde je bubbeltjes in je buik, was dit het begin van leven voelen? De 20 weken echo was spannend, het geslacht van je kindje werd duidelijk en voor de rest was ook alles dik in orde. Je buik groeit goed en de zwangerschapscursus is gezellig. Allemaal aanstaande moeders die onbevangen zich proberen voor te bereiden op de bevalling. Thuis wordt het kamertje in orde gemaakt, de controles bij de verloskundige zijn vooral gezellig. Je baby groeit prima en ook de bloeddruk blijft netjes. Jullie spreken af dat de bevalling thuis gaat plaatsvinden.

De grote dag van de bevalling

Dan breekt de grote dag aan, vier dagen na de uitgetelde datum. Alles is voorbereid. Kraampakket in huis, het bed staat op klossen. Zelfs een ontspannen bevallingsmuziekje uitgekozen. Je bent er klaar voor. 

Vannacht begonnen de weeën, eerst onregelmatig, zo om de 10-15 minuten, maar het was toch wel al pijnlijk. Je man belde de verloskundige en mocht terugbellen als ze een uur lang om de 5 minuten komen. Nou, dat is nu wel zo ongeveer! De verloskundige komt eraan…

Je ideale thuisbevalling heeft plaats moeten maken voor een heel ander beloop, iets waar je eigenlijk geen rekening mee had gehouden

De verloskundige

Ze doet een inwendig onderzoek en je hebt al 4 cm ontsluiting. De conditie van de baby is prima. Zelf vind je het al behoorlijk zwaar, maar je houdt het goed vol. De verloskundige vertrekt weer en belooft over 2 uurtjes terug te komen. Ze is net een kwartiertje de deur uit. Plots tijdens een heftige wee voel je letterlijk nattigheid. Je kijkt en schrikt behoorlijk. Vruchtwater moet toch kleurloos en helder zijn? Dit lijkt meer groen te zijn en hoort toch niet bij een gezonde bevalling? De verloskundige wordt teruggebeld en ze is er snel. Ze constateert inderdaad dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dit betekent dat je naar het ziekenhuis moet, want de baby moet extra gecontroleerd worden. Hier had je niet op gerekend! Met je weeën de trap af en in de auto.

Bevallen in het ziekenhuis

Daar lig je dan ineens in een ziekenhuisbed. Twee banden om je buik om de baby te controleren. Je eigen verloskundige draagt de zorg over aan een gynaecoloog die je nog nooit hebt gezien. Hij controleert je ontsluiting, nog steeds 4 cm! Dat betekent dat ze een infuus gaan geven om de weeën wat sterker te maken zodat de bevalling sneller op gang komt. Nog heftigere en pijnlijkere weeën? Je kiest er uiteindelijk toch voor om iets tegen de pijn te krijgen. Dit had je van tevoren allemaal niet verwacht.

Ontsluiting

Een paar uur later heb je volledige ontsluiting en je mag persen. Dit gaat eigenlijk best goed, maar dan komt toch weer die gynaecoloog binnen die zegt dat hij je een handje moet helpen omdat het erop lijkt dat de baby het benauwd heeft. Alles gaat ineens heel snel en een paar minuten later wordt je zoon met de zuignap geboren. Gelukkig huilt hij vrij snel en krijg je hem meteen op je buik.

Je bent gelukkig met je zoon. Blij dat hij gezond ter wereld is gekomen. Maar toch knaagt er iets. De bevalling ging heel anders dan je gedacht had en daar heb je best wel last van. Je ideale thuisbevalling heeft plaats moeten maken voor een heel ander beloop, iets waar je eigenlijk geen rekening mee had gehouden.

Tevredenheid over bevalling

Bovenstaand bevallingsverhaal is een veel voorkomend scenario. Uit TNO-onderzoek blijkt dat ruim 20% van de vrouwen niet tevreden is over het verloop van hun eerste bevalling. Hoe komt dit?

Gynaecologen en verloskundigen geven te weinig informatie over de cijfers omtrent overdracht van verloskundige (1e lijn) naar het ziekenhuis (2e lijn). Vier op de tien zwangere vrouwen wordt al tijdens de zwangerschap naar het ziekenhuis verwezen. Tijdens de eerste bevalling wordt nog eens 60% van de vrouwen aan de 2e lijn overgedragen omdat er complicaties dreigen of vanwege een pijnstillingswens. Als je weet dat de kans zo groot is dat je in het ziekenhuis komt, zouden sommige vrouwen daar misschien direct voor kiezen. Aan de andere kant kijken vrouwen die thuis bevielen veel positiever terug op die bevalling dan de vrouwen die in het ziekenhuis bevallen. Tegenwoordig wordt nog zo’n 15% van de kinderen thuis geboren.



Jouw regie over de bevalling

Gelukkig hebben we in Nederland een systeem waarin de zwangere kan kiezen waar ze wil bevallen. Het is aan de zorgverleners de taak om samen met de zwangere en haar partner die keuze te maken op basis van eerlijke informatie. Alleen zo kan voorkomen worden dat vrouwen negatief terugkijken op de bevalling en het gevoel hebben de regie kwijt te zijn geraakt. Een bevalling is uiteindelijk toch iets ontzettend moois, dus pak jouw regie!

Deel dit artikel