Menu Sluiten

De pil: feiten en fabels op een rijtje

pil feiten en fabels

De pil: er valt veel voor en over te zeggen…Onze gynaecoloog Ivo vertelt je alle ins en outs.

Er is bijna geen medicijn waar zoveel over wordt gepraat als de orale anticonceptiepil, kortweg “de pil.” Je wordt er chagrijnig van (of juist niet), je wordt er dik van, je krijgt er acné van (of juist niet), je krijgt er borstkanker, eierstokkanker en hart- en vaatziekten van. Kortom, al die hormonen in je lijf, dat kan toch niet goed zijn?

De pil is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.De betrouwbaarheid van een anticonceptiemiddel drukken we uit in de Pearl-index. Met dit getal geven we aan hoeveel zwangerschappen er ontstaan bij 100 paren in 1 jaar. Dus als 100 paren een jaar lang geen anticonceptie gebruiken is 85% van deze paren zwanger en is de Pearl index dus 85%. Een erg onbetrouwbare methode zoals coïtus interruptus ( een sjiek woord voor “voor het zingen de kerk uit”), heeft een Pearl Index van rond de 20%. Oppassen geblazen! De pil, mits goed gebruikt, heeft een Pearl index van ongeveer 0,3% en is dus erg betrouwbaar.

Hoe werkt de pil eigenlijk?

De meeste pillen bevatten twee vrouwelijke hormonen, het oestrogeen en het progesteron, en voorkomen een zwangerschap op drie manieren:

het remt de eisprong en zoals ik in mijn vorige blog al schreef, “geen ei, geen baby”
het slijm van de baarmoederhals verandert waardoor de enthousiaste aan de poort arriverende zaadcellen vakkundig om zeep worden geholpen
en mocht er toch een eitje vrijkomen en een zaadcel erin slagen zich als een Rico Verhoeven door de barrière van de baarmoederhals te boksen dan beïnvloedt de pil het baarmoederslijmvlies dusdanig dat een embryo niet kan innestelen.

De effectiviteit (lees: betrouwbaarheid) van de pil kan verlaagd zijn als je bepaalde medicijnen gebruikt, waaronder bepaalde anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie) en een bepaald antibioticum, Rifampicine geheten. Alle andere antibiotica kun je dus veilig combineren met de pil!
St. Janskruid is een homeopathisch antidepressivum waarvan we denken dat het ook de betrouwbaarheid van de pil vermindert.

De aankomende weken ga ik proberen alle onwaarheden en fabels over de pil weg te nemen. In elke blog zal ik een bijwerking of risico behandelen en jullie eerlijk informeren over de meest gebruikte vorm van anticonceptie.

Als jullie specifieke vragen hebben: laat het weten via de redactie van GZNDenzo.

Deel dit artikel