Categorieën
Medisch

De pil is effectieve anticonceptie – maar hoe zit het met de bijwerkingen?

In mijn vorige blog schreef ik over de pil, de werking en betrouwbaarheid.

Naast een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap kan de pil ook andere voordelen bieden zoals het corrigeren van menstruatiestoornissen en verlicht het menstruatiepijn. Maar er zijn ook zorgen over bijwerkingen zoals trombose en het risico op kanker. Hoe zit dat nu precies?

Vlak na het starten met de pil kun je relatief vaak milde bijwerkingen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gevoelige borsten. Dit kan vervelend zijn, maar dit is onschuldig en verdwijnt in de regel binnen enkele maanden.

De meest voorkomende bijwerking van de pil is de doorbraakbloeding, dus bloedverlies buiten de stopweek. Dit komt vaker voor naarmate je de pil langer slikt, je frequent de stopweek overslaat, dus meerdere strips achter elkaar slikt (wat overigens helemaal niet “schadelijk” is) en bij gebruik van de lichtere pillen. Als er doorbraakbloedingen optreden, is dit wel een reden om dit aan de huisarts of gynaecoloog te melden.

Met name in het eerste jaar van gebruik van de pil zien we een lichte stijging in het ontstaan van trombose. Echter de kans op het ontwikkelen van trombose blijft nog steeds erg laag bij gezonde jonge vrouwen. Als er in je familie een aantal mensen is dat ooit trombose heeft gehad is het belangrijk dat je dit met je arts bespreekt voordat je met de pil start. Als je wat ouder bent of overgewicht hebt en gaat de pil slikken, is de kans dat je trombose ontwikkelt wat groter dan bij jonge vrouwen met een normale BMI.

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de pil en het ontstaan van kanker.
Grote onderzoeken onder duizenden vrouwen die jaren de pil slikten laat geen verhoogd risico op borstkanker zien.
Wel is er een licht verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Na het stoppen met de pil, daalt dit risico weer binnen 10 jaar naar het risico zoals dat geldt voor vrouwen die nooit de pil hebben geslikt. Dit risico is en blijft zeer laag.
Het risico op het ontstaan van zowel baarmoederkanker als eierstokkanker wordt door het slikken van de anticonceptiepil verlaagd, dat is duidelijk aangetoond.

Kortom: de pil is een veilig anticonceptiemiddel. Je huisarts, gynaecoloog en apotheker kunnen je goed voorlichten over het gebruik en waar je op moet letten.
En dan de vraag die vaak wordt gesteld: “ word je dik van de pil?”

Daarover een volgende keer meer……

Deel dit artikel