Categorieën
Medisch

Pijnstillers: 6 mythes ontkracht

Als het gaat over pijnstillers, is er online veel verkeerde informatie te vinden. Of je nu op zoek bent naar informatie over hoe ze je kunnen helpen je pijn te verlichten, naar waar je pijnstillers kopen kan of naar het laatste roddelverhaal over een celebrity met een verslaving aan pijnstillers – het kan moeilijk zijn om de feiten van fictie te onderscheiden.

In dit artikel ontkrachten we daarom 6 mythes over pijnstillers zoals tramadol en lyrica.

Mythe 1: Hoe meer pijnstillers je inneemt, hoe beter ze werken

Meer betekent niet altijd beter. Het is waar dat op korte termijn – na een ernstig letsel, bijvoorbeeld – twee pijnstillers effectiever kunnen zijn dan één om de pijn te verlichten. Maar na verloop van tijd, kunnen ze gewoontevormend werken. Onderzoek suggereert dat chronisch gebruik van pijnmedicatie een deel van het zenuwstelsel sensibiliseert en de manier waarop je hersenen en ruggenmerg pijnsignalen interpreteren wijzigt. Na verloop van tijd ontwikkel je een tolerantie voor de medicatie.

Mythe 2: Als je pijnstillers voor een geldige reden inneemt, kun je niet verslaafd raken

Veel mensen denken dat ze niet verslaafd kunnen raken aan pijnstillers. Dat is echter een gevaarlijke gedachte. Zelfs als je om een legitieme reden een voorgeschreven pijnstiller neemt, loop je het risico om verslaafd te raken. Het heeft niets te maken met het morele karakter maar wel met alles wat te maken heeft met de zeer verslavende aard van pijnmedicatie.

Mythe 3: Iedereen die pijnstillers neemt, raakt verslaafd

Aan de andere kant betekent het feit dat je een pijnstiller op recept neemt niet dat je verslaafd raakt.
Het hangt grotendeels af van je eigen persoonlijke risico op verslaving. De kan hangt vaak af van enkele risicofactoren zoals een familiegeschiedenis van verslaving, een persoonlijke geschiedenis van alcohol- en drugsmisbruik of bepaalde psychiatrische stoornissen.
Als iemand recreatieve drugs gebruikt, is de kans groot dat hij of zij pijnstillers ongepast gaat gebruiken.
Niet iedereen raakt verslaafd, maar iedereen die langere tijd pijnstillers gebruikt, krijgt last van ontwenningsverschijnselen als ze plotseling stoppen. Het is een natuurlijke reactie.

Mythe 4: Pijnstillers hebben op lange termijn geen gevolgen

Verslaving is niet het enige risico dat gepaard gaat met voorgeschreven pijnmedicatie. Wanneer je pijnstillers voor langere tijd neemt, kunnen ze ook het endocriene systeem van je lichaam beschadigen en je hormonen uit balans brengen. Dit heeft een invloed op je libido en je risico op osteoporose.

Mythe 5: Je moet pijnstillers ten koste van alles vermijden

Zoals je reeds kon lezen, is er veel enge informatie over pijnstillers te vinden. Er zijn echter zeker wel legitieme toepassingen.
Naast de behandeling van de pijn van acute verwondingen, ziet een zeer klein deel van de chronische pijnpatiënten verbeteringen in zowel het pijnniveau als de functie van het gebruik van pijnmedicatie – vooral wanneer andere pijnbestrijdingstechnieken voor hen falen.
Voor de meerderheid van de mensen zou het voorschrijven van pijnmedicatie echter hooguit een kortdurende behandeling moeten zijn.

Mythe 6: Pijnmedicatie kan je pijn verlichten

Dit is misschien wel de grootste mythe van allemaal. Pijnstillers maskeren gewoon de symptomen; ze behandelen niet de oorzaak van je pijn. Daarom is het belangrijk om je vooral te richten op de diagnose en het aanpakken van de oorzaak van de pijn. Dit zal je algemene gezondheid helpen verbeteren.
Gaat het beter met je? Ben je inmiddels in staat om weer aan het werk te gaan? Dit zijn belangrijke vragen over je algemeen functioneren. Dat geldt ook voor de vraag of je je hebt ingespannen om beter te worden. Heb je bijvoorbeeld de aanbevelingen van een arts opgevolgd en fysiotherapie gedaan om te herstellen van een blessure? Ben je afgevallen als je last hebt van gewichtsgerelateerde gewrichtspijn of rugpijn?
Als je niet de andere dingen doet die je moet doen om beter te worden, ga dan zeker geen pijnstillers kopen en gebruiken. In hun eentje zijn ze namelijk geen langdurige oplossing voor je ongemakken.

Deel dit artikel