Menu Sluiten

Dit zijn de 3 meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten

oorzaken pijnlijke borsten

In veruit de meeste gevallen zijn pijnlijke borsten géén teken van borstkanker. Gelukkig zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten gewoon onschuldig en is de kans op borstkanker niet zo groot. Je kan de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten in 3 categorieën verdelen:

1. Cyclusgerelateerde klachten

Veel vrouwen voelen een week voor hun menstruatie pijn of drukpijnlijke knobbeltjes in hun borsten. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en de borsten kunnen ook gevoelig en pijnlijk zijn bij aanraking. De pijn gaat vaak vanzelf weer weg als de menstruatie begint. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 66% van alle vrouwen hier tijdens haar leven last van heeft. Hinderlijk, maar volkomen onschuldig! En het goede nieuws is dat deze klachten na de overgang vanzelf verdwijnen…2. Niet-cyclusgerlateerde klachten.

Hier is sprake van als de pijn in de borsten niet verbonden is aan de menstruatiecyclus. De oorzaak kan heel divers zijn. Bijvoorbeeld cysten in de borst of een andere goedaardige borstaandoening; maar ook als gevolg van eerdere borstchirurgie of als bijwerking van een behandeling met geneesmiddelen. Sommige antidepressiva en zelfs sommige kruidengeneesmiddelen kunnen dit veroorzaken. Stress en angst kunnen ook leiden tot klachten van pijnlijke borsten. Deze pijn kan in één of beide borsten voorkomen en kan de gehele borst of een bepaald gebied beïnvloeden. Ook hierbij is de kans op borstkanker gelukkig zeer klein.

3. Pijn in de borstwand.

Deze pijn is vaak lastig te herkennen omdat pijn in de borstwand vaak aanvoelt alsof de pijn uit de borst komt, maar feitelijk van een andere anatomische structuur afkomstig is. Dit noemen we referred pain en is ook voor artsen soms moeilijk te herkennen. Indien er sprake is van borstwandpijn, dan is er meestal een blessure van de borstwand. Hierbij kan je denken aan overbelasting van de borstspier (m.pectoralis major) of een ontsteking van een aanhechting van een rib (syndroom van Tietze). De pijn kan:

  • Eenzijdig in een bepaald gebied of rond een groot gebied van de borst plaatsvinden;
  • Branden of scherp aanvoelen en kan zich ook verspreiden langs de arm en kan erger worden wanneer je je beweegt;
  • Wordt vaak erger wanneer er druk wordt uitgeoefend op het gebied op de borstwand. Dus ben jij een fitgirl die regelmatig je armen en borstspier traint, dan zou dit de onschuldige oorzaak van pijn in je borsten kunnen zijn.

Je gaat naar je huisarts of een borstcentrum als:

  1. één of beide borsten in grootte of vorm veranderen;
  2. er kuiltjes op de huid van de borsten ontstaan;
  3. je een knobbeltje of een zwelling in een van je oksels voelt;
  4. je een verandering merkt in de manier waarop je tepel eruit ziet;
  5. er bloederig of bruin vocht uit je tepel komt;
  6. je een verdikking van het weefsel of een knobbeltje in je borst opmerkt dat niet verdwijnt na je menstruatie.

En natuurlijk sowieso als jij je zorgen maakt!

Meer weten over pijnlijk borsten en borstkanker?

Wat kan je zelf doen? De zeven dingen die je echt moet weten over borstkanker.Deel dit artikel