Menu Sluiten

Met je kindje naar de mondhygiënist

Met je kindje naar de mondhygiënist

Komende week staat er een jongen van 17 jaar op de agenda. Hij is nog nooit bij een mondhygiënist is geweest. Zijn moeder, die de afspraak maakte, merkte op: “Best wel gek eigenlijk”. Maar het wordt nog gekker… uit cijfers blijkt dat meer dan 850.000 kinderen in het jaar 2017 en 2018 überhaupt geen mondzorg hebben gehad! Lees in dit artikel waarom het zo belangrijk is om al met jouw jonge kindje naar de mondhygiënist te gaan.

Mondhygiënist wordt vergoed

Veel ouders denken dat ze de afspraak bij een mondhygiënist zelf moeten betalen. Terwijl deze zorg uit het basispakket wordt vergoed tot 18 jaar. Je zou kunnen zeggen dat we daar allemaal al de rekening voor hebben betaald en blijven betalen. Zorgverzekeraars gaan verzekerden nu middels een brief hierover informeren. Op deze manier proberen ze ouders aan te sporen gebruik te maken van deze ‘gratis’ zorg.

Voor een mondhygiënist is geen verwijzing nodig

Een gaaf kindergebit is belangrijk

Een gezond en gaaf kindergebit is belangrijk. Maar wat is er zo belangrijk aan dat kindergebit? Waarom moet dat gaaf blijven? Het is immers ‘maar een melkgebit’ en er komen toch weer nieuwe tanden.

Ja, er komen weer nieuwe tanden, maar dat duurt een aantal jaar. Tot die tijd is een gezond melkgebit de basis voor een gezond blijvend gebit omdat:

  • Het vroegtijdig verloren gaan van melkelementen ruimteproblemen en scheefstand veroorzaakt in het blijvende gebit. Met als gevolg op latere leeftijd die dure beugel;
  • Een slecht melkgebit meestal het gevolg is van slechte gewoonten, zoals verkeerd tandenpoetsen, verkeerd mondgedrag, verkeerde voedingsgewoonten. Het voortzetten van deze gewoonten kan leiden tot een slecht blijvend gebit;
  • Ontstekingen aan het melkgebit schade kunnen toebrengen aan de nog niet doorgebroken blijvende elementen;
  • Melktanden en -kiezen met gaatjes de aanwezige blijvende buurtanden en kiezen kunnen aantasten;
  • Het melkgebit nodig is om goed te leren praten.

Goede mondzorg vereist kennis

Het eerste aanspreekpunt voor jonge ouders is het consultatiebureau. Vroeger zat er op elk bureau ook een tandheelkundig medewerker. Helaas is deze wegbezuinigd zodat de medewerkers van het consultatiebureau deze taak erbij moeten doen. En daar zijn ze niet voor opgeleid. De mond is een complex gebied en daar heb je kennis voor nodig. De mondhygiënist heeft die kennis. We zien nu in de praktijk soms 4-jarigen met abcessen en onherstelbare gaten in het gebitje. Soms zit er niet anders op om deze onder narcose te verwijderen. Een kwart onder de 5-jarigen heeft al 1 of meer gaatjes. Dat moeten we niet willen voor onze kinderen.

Beginnen aan de basis

Gaatjes, wolf, cariës: het is allemaal hetzelfde. Het is een gedragsziekte. Dat is goed nieuws, want gedragsziekten kunnen we veranderen. Alleen maar trekken, vullen of van die lelijke zilveren dopjes plaatsen, zet geen zoden aan de dijk. We moeten beginnen bij de basis. Behandelaars samen mét de ouders.

Nu is er nogal wat veranderd qua mondhygiëne de laatste decennia. Er zijn geen fluoridetabletjes meer en er wordt op een andere manier gepoetst. En wat denk je van onze voeding? Het is een hele klus om suikers te doseren. Daar kan je als ouder wel wat hulp bij gebruiken.

De mondhygiënist is specialist

De specialist in gedragsverandering is de mondhygiënist. En… je hebt er geen verwijzing voor nodig! Je mag gewoon een afspraak maken. De mondhygiënist is HBO-opgeleid op het gebied van preventieve mondzorg. Zij zijn een kei in het coachen van ouders en nemen daarbij alle omstandigheden mee. Want het leven van een ouder is druk en vol verplichtingen. Er zijn sportclubjes om rekening mee te houden, er is de overblijf (wat geef jij je kind mee?) en ga zo maar door. Er zijn kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke afwijking, zeker niet makkelijk. De mondhygiënist werkt dan ook samen met andere disciplines zoals een diëtist, logopedist, fysiotherapeut, huisarts of tandarts.   

Vanaf het eerste melktandje           

De mondhygiënist ziet u met uw kindje graag vanaf het eerste melktandje. Dat lijkt wat overdreven, maar dan ben je de ‘foute’ gewoonten voor. Vanaf 2 jaar zijn de meeste kindjes dan wel zover dat ze zelf op de stoel kunnen plaatsnemen en gecontroleerd kunnen worden. Zo wordt het advies nog meer maatwerk want elk kind is verschillend.                                                                                             

De mondhygiënist is laagdrempelige zorg. Het is minder beladen dan naar de tandarts en er is altijd wel een mondhygiënist in de buurt. En zoals ik zei: er is al voor betaald. Waarom zou je er geen gebruik van maken?

Kijk op www.tandvleescijfer.nl voor een mondhygiënist bij jou in de buurt.

Meer lezen

 

Deel dit artikel