Menu Sluiten

Medicijnen die jij echt mee moet nemen op vakantie

medicijnen op vakantie

Ga je binnenkort lekker de zon over de grens opzoeken? Altijd een goed idee, maar wel handig om de juiste medicijnen mee te nemen op vakantie.

Maar met de anticipatie op de grote volksverhuizing komen ook de jaarlijkse eerste wereld “problemen” terug. Zoals de welbekende inpakstress: Is drie bikini’s niet overdreven? Hoeveel lange broeken neem jij mee? Heb jij nette schoenen mee? Eén of twee potten pindakaas?

Aangezien ik niet in jouw kledingkast kan kijken, kan ik je helaas niet helpen bij het uitkiezen van de vakantiegarderobe. Maar, ik kan wel wat tips geven met betrekking tot de paklijst van de medicijnenkoffer. Ontdek hieronder de medicijnen die je best meeneemt op vakantie. 

Paracetamol

Bij beginnende koorts, hoofdpijn en andere pijntjes. Neem de eerste keer dat je paracetamol inneemt altijd twee tabletten tegelijk, dit is de oplaaddosis. Na vier uur mag je eventueel een extra tablet, maar deze is na zo een oplaaddosis vaak niet meer nodig is.

Ik adviseer nooit een pijnstiller van het type NSAID (diclofenac, naproxen of ibuprofen) als je met paracetamol uit kan omdat NSAID’s meer bijwerkingen hebben. Zeker in combinatie met alcohol is het gebruik van NSAID’s niet zonder risico’s.

Anti-muggenspul

Deet, zodat je zo min mogelijk gestoken wordt en Azaron als de mug je toch nog op dat ene vergeten plekje heeft gepakt. Vergeet je voetzolen niet!

Anti-histaminica

Ook wel een allergiepilletje genoemd. Vakantie staat vaak gelijk aan vreemde voedingswaren en buiten de deur eten. Mocht je op een gegeven moment een dichtgeknepen keel krijgen en/of opzwellen, dan is het wel fijn om zo een tabletje bij de hand te hebben. Ik heb zelf wel eens een allergische reactie op een muggenbeet gekregen. Mijn been werd drie keer zo dik, heel charmant in mijn korte broek! Kies voor bijvoorbeeld loratadine of cetirizine uit de vrije verkoop.

ORS

Diarree of spugen is heel vervelend maar eigenlijk moet je het vooral laten gaan zodat de bacterie snel uit het lichaam verdwijnt. Het belangrijkste, zeker bij warme temperaturen, is dat je niet uitdroogt. ORS bevat suikers en zouten en herstelt de vochtbalans in het lichaam.

Loperamide

Alleen als je bijvoorbeeld een lange bus, vlieg- of bootreis gaat maken, zou ik dit aanbevelen. Loperamide stopt de diarree doordat de darmbewegingen worden geremd. Zelf heb ik ook openbaar-toilet-vrees dus diarree in een bus is wat mij betreft echt een horrorscenario en een goede reden om aan de loperamide te gaan. Gebruik dit maximaal twee dagen!

Cinnarizine

Bij wagen- of zeeziekte wordt met deze tablet de misselijkheid/duizeligheid verminderd. Neem dit tabletje een half uur tot twee uur voor de reis in met wat voedsel. Dit mag je maximaal drie keer per dag, verdeeld over de dag doen.

Verdere tips

Heb je vaak last van een blaasontsteking, vraag aan je huisarts of je preventief een kuurtje mag meenemen. Dat scheelt daar weer een kwartiertje handen- en voetenwerk, google translate en frustraties bij de huisarts.

Mocht je meerdere geneesmiddelen gebruiken, vraag bij jouw apotheek een medicijnpaspoort aan. Met een paar drukken op de knop hebben ze deze zo uitgedraaid.

Nog een laatste tip: Mocht je een antibioticumkuur krijgen waarbij op het etiket staat dat je fel UV licht moet vermijden, doe dat dan ook! Sommige antibiotica maken de huid namelijk gevoeliger voor verbranding waardoor in het ergste geval brandwonden kunnen ontstaan. Geef dus bij de huisarts aan dat je op (zon)vakantie gaat voordat hij of zij een kuur uitschrijft, de keuze voor het antibioticum kan dan afgestemd worden op jouw vakantie.

Deel dit artikel