Menu Sluiten

Lasertherapie voor haaruitval ook voor vrouwen

lasertherapie haaruitval

Wat is Low Level Laser Therapie (LLLT)?

Low Level Laser Therapie (LLLT) wordt sinds de jaren ’70 toegepast in de medische wetenschap. Via lasertherapie wordt de huid behandeld met specifieke golflengtes. Dit zijn de effecten:

  • Verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsmiddelen naar de haarfollikels
  • Activeert slapende haarfollikels die nog niet dood zijn.
  • Maakt individuele haren dikker
  • Moet wel doorlopend worden gebruikt

De Low Level Laser Therapie (LLLT) werd eerder al goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA voor gebruik bij mannen. Nu dus ook bij vrouwen.

Hoe wordt zo’n goedkeuring verkregen

Er zijn twee soorten goedkeuring bij de FDA. De eerste heet “approval” en onafhankelijk onderzoek moet aantonen dat het middel veilig en werkzaam is. Deze goedkeuring wordt veelal aan geneesmiddelen gegeven. Daarnaast is er een zogenaamde “clearing”. Daarbij speelt de veiligheid een grotere rol dan de werkzaamheid. Deze goedkeuring wordt meestal aan apparaten verleend. Wel wordt de fabrikant in de gaten gehouden met de claims op resultaten. Die moeten op waarheid berusten.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Wel is gebleken dat LLLT bij mannen beter werkt dan bij vrouwen maar dan kan liggen aan het feit dat er in de testgroepen 4 x zoveel mannen dan vouwen zaten. Naast het feit dat er resultaat werd behaald in het bestrijden van verdere haaruitval werd ook geconstateerd dat de diameter van iedere individuele haar werd vergroot. Ook dat zal hebben bijgedragen aan de testresultaten. Vooral bij vrouwen werd bovendien een toename geconstateerd van de treksterkte van de haren.

Meerdere onderzoeken

Intussen hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat de beweringen van de fabrikant:

  • het voorkomen van verdere haaruitval
  • het toenemen van de dikte van de individuele haren
  • de toegenomen trekkracht van de haren

als waar kunnen worden aangenomen.

Mijn ervaring

Vanaf het begin van de onderzoeken heb ik vertrouwen gehad in de ontwikkelingen op het gebied van de LLLT. Met de directeur en de pionier op dit gebied, David Michaels (HairMax), heb ik meerdere ontmoetingen gehad zowel in Nederland als de Verenigde Staten. Ik was dan ook de eerste importeur in Europa toen ik zelf nog directeur van een haartransplantatie kliniek was. (1980-2003)

Meer info: https://www.haarproblemen.nl/?s=LLL

Deel dit artikel