Categorieën
Medisch

Lachgas als partydrug: toch niet zo ongevaarlijk?

Is lachgas als partydrug ongevaarlijk? | Gevolgen van lachgas

Wie nog denkt dat de lege ballonnen die je op straat tegenkomt restanten zijn van gezellige feestdecoratie, heeft het mis.

Lachgas

Ballonnen worden momenteel frequent gebruikt voor het inhaleren van een partydrug! 

Lachgas deed zijn intrede jaren geleden binnen de geneeskunde en werd met name gebruikt als narcosemiddel en pijnstiller. Het heeft een versuffend effect op de hersenen, zorgt dat je minder pijn voelt, en verhoogt de bloeddruk en hartslag. Het wordt nog steeds in concentraties van 25-70% gebruikt als (bijmengsel van) narcosegas, en altijd gecombineerd met zuurstof.

Lachgas als partydrug

Sinds enkele jaren is lachgas in opkomst als partydrug. Via capsules voor slagroomspuiten, de slagroomspuiten zelf, of via met lachgas gevulde ballonnen, wordt het gas geïnhaleerd. Hierbij is een relatief kortdurend sederend en euforische gevoel het doel. 

Ook in de kroeg kun je momenteel een ´ballonnetje´ bestellen. Je hoeft namelijk geen vergunning te hebben om lachgas te verkopen. Dat is ook logisch, want het is helemaal niet gevaarlijk. Of toch wel?

Lachgas als partydrug: toch niet zo ongevaarlijk

Waar de vrije verkrijgbaarheid van lachgas lijkt te suggereren dat gebruik ongevaarlijk is, is niets minder waar. Zo is er de kans op bevriezingswonden van lippen, mond of longen. Dit gebeurt met name wanneer lachgas verkeerd (bijv. direct uit de slagroomspuit) geïnhaleerd wordt.  Meestal herstellen deze wonden vrij goed, maar pijn doet het wel. 

Nu mensen steeds meer, vaker, en makkelijker lachgas gebruiken, worden ook de langetermijneffecten van lachgas gebruik beter bekend. En die zijn niet mals.

Bloedarmoede en onvruchtbaarheid

Blootstelling aan lachgas kan de productie van nieuwe bloedcellen in je beenmerg onderdrukken. Dit geldt met name voor mensen met een vitamine B12 tekort en andere voedingstekorten. 

Frequente blootstelling kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid, miskramen, maar ook aangeboren afwijkingen bij het kind.

Zenuwschade

Recent verschenen meerdere wetenschappelijk artikelen over het effect van lachgasgebruik op de zenuwen. Doordat lachgas effect heeft op de vitamine B12 voorraad, hebben gebruikers kans op (blijvende) zenuwschade. Dit geldt zowel voor schade van de zenuwuiteinden maar ook schade aan het ruggenmerg zelf. Hierbij ervaren patiënten blijvende tintelingen en pijn van armen en benen.

Zuurstoftekort

In de medische wereld wordt lachgas nooit puur gegeven maar altijd vermengd met zuurstof. Het lachgas in de ballonnetjes is wel puur. Hierdoor treed kortdurend zuurstoftekort op in de hersenen, waarvan de langetermijngevolgen onduidelijk zijn. 

Wie loopt risico en hoe vaak komt het voor?

Mensen met een bestaand vitamine B12 tekort (bijv. veganisten, alcoholisten) en veel-gebruikers van lachgas lopen meer risico op complicaties van lachgasgebruik.   Er is echter nog nooit op grote schaal getest hoeveel gebruikers nou daadwerkelijk een vorm van zenuwschade ervaren. Ook is het nooit afgezet is tegen de dosis en frequentie waarmee ze gebruiken. Oftewel: of er een keiharde dosis-effect relatie is weten we niet.  

Ook zou schade wel eens vaker voor kunnen komen dan verwacht, omdat mensen met milde klachten mogelijk geen arts bezoeken. Tevens zal de arts, vanwege nog relatieve onbekendheid, de klachten mogelijk niet direct aan lachgasgebruik relateren en rapporteren.

Lachgas als partdrug: moet het verboden worden?

Het is naïef om te blijven denken dat lachgas onschadelijk, en regulatie onnodig is. Een verbod is echter niet iets waar ik persoonlijk in geloof. Het lijkt wél logisch om in ieder geval een leeftijdslimiet te stellen op de verkoop van lachgas. Zoals ook reeds bij alcohol en sigaretten gebeurt. 

Tegenstanders zullen noemen dat alcohol en roken veel meer gezondheidsschade geeft dan lachgas. En waarschijnlijk hebben zij gelijk. Dit is echter geen reden om niet ook voorzichtig om te gaan met lachgasconsumptie. Het is aan ons, professionals, om de gevaren van lachgasconsumptie beter in kaart te brengen om gebruikers beter te kunnen informeren. 

Recente artikels van Heleen Lameijer (Meer lezen)
Deel dit artikel