Categorieën
Medisch

De (Kerst)kransslagaders en het Nieuwjaar-infarct

Een aantal jaar geleden is er in Amerika een groot onderzoek gedaan naar seizoensgebonden sterfte aan hart- en vaatziekten. Het resultaat? In de maanden december en januari is er een piek in sterfte. Hoe dat kan?

Lagere temperaturen

In eerste instantie werd dit in verband gebracht met lagere temperaturen. Koud weer heeft een ongunstig effect op de bloeddruk en de bloedstolling. Dit leidt vaker tot spasmen van de kransslagaders (de slagaders die het hart zelf van bloed en zuurstof voorzien). Recent zijn deze studieresultaten nog eens onder de loep gelegd en wat bleek? Er is niet alleen een verhoogde sterfte tijdens de wintermaanden, maar er zijn twee hele duidelijke pieken zichtbaar tijdens kerst en oud en nieuw. De redenen hiervoor zijn nogal uiteenlopend. 

Toegenomen emotionele stress

Als meest belangrijke factor is er sprake van toegenomen emotionele stress. Dit begint al als de eerste kerstballen worden verkocht. Het wordt erger als de kerstverlichting uit de knoop moet worden gekocht. Het hoogtepunt wordt bereikt bij de voorbereidingen van het drie sterren 6-gangen diner voor tien personen. Kerstdiners kunnen gezellig zijn. Helaas zorgen conflicten, ingewikkelde familierelaties en te hoge verwachtingen er vaak voor dat de sfeer rond de kerst grondig verpest wordt. Daarnaast is er ook nog financiële druk. Kerstcadeaus moeten worden gekocht en niet te vergeten alle kosten voor de nieuwste kerstdecoraties en andere toeters en bellen.

Vet eten en alcohol

Ten tweede wordt er tijdens de feestdagen meer en vetrijk gegeten, soms zelfs buitensporig veel. De inname van meer verzadigde vetten, zout en alcohol is een extra belasting voor het hart. Een vette maaltijd bijvoorbeeld, heeft een direct ongunstig effect op de binnenbekleding van de kransslagaderen. Teveel alcohol en zout (zeker in combinatie met de eerder genoemde stress) is bloeddrukverhogend. Ook kan alcohol aanleiding geven tot ritmestoornissen. 

Luchtvervuiling 

Als derde lijkt een verhoogde graad van luchtvervuiling door het veelvuldig stoken van open haarden en andere vuurtjes een rol te spelen tijdens de feestdagen. Deze verhoogde concentratie van rookdeeltjes verhoogt de bloeddruk en is geassocieerd met meer hartproblemen. Tot slot als laatste verklaring voor de piek sterfte rond kerst en oud en nieuw, is dat het bezoek aan de cardioloog wordt uitgesteld rondom de feestdagen. Hierdoor is de kans groter dat men bij eventuele spoedopvang te maken krijgt met vervangende artsen die de patiënt niet goed kennen.

Dus om ellende te voorkomen overleg je tijdig met je eigen cardioloog, hou je je verre van stress bevorderende familie en eet en drink je niet teveel! Fijne feestdagen!

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel