Categorieën
Medisch

Dít is waarom de vagina ‘vaak wordt vergeten’

Nog niet zo heel lang geleden werd er eigenlijk nog nauwelijks openlijk over gesproken en nu kijkt eigenlijk niemand er meer raar van op. Sterker nog, het taboe gaat er in rap tempo vanaf. Steeds meer mensen (en zeker niet alleen vrouwen) laten wat “aan zichzelf doen”.

Van botox en fillers tot meer invasieve correcties, zoals facelifts, liposuctie en borstvergrotingen, de esthetische industrie blijft maar groeien. We kennen uiteindelijk toch allemaal wel iemand die zijn of haar oogleden heeft laten corrigeren?

Daar waar veel vrouwen er dus ogenschijnlijk weinig moeite mee hebben om de stap te zetten richting een esthetische ingreep wordt de vagina nog vaak genegeerd. Hier moet ik wel onderscheid maken tussen esthetische ingrepen aan de vagina, zoals het verkleinen van de schaamlippen, en de behandelingen die de functie van de vagina aanzienlijk kunnen verbeteren.

Uit veel onderzoek weten we heel goed dat de seksuele gezondheid bij het ouder worden, en zeker als vrouwen een of meerdere kinderen hebben gekregen, er niet beter op wordt.

Bij het ouder worden, en dit begint al ver voor de overgang, neemt de soepelheid, we noemen dat laxiteit, van de vagina af. In de overgang wordt dit proces sterk versneld. Oorzaak is een verlies aan collageen (bindweefsel) onder de huid van de vagina, waardoor onder andere het gevoel bij het vrijen kan afnemen. Door het verminderde gevoel, komt het vaak voor dat de zin om te vrijen afneemt en daarmee ook de mate van vochtigheid van de vagina waardoor vrijen uiteindelijk zelfs pijnlijk kan worden.
Een kleine ingreep aan de ingang van de vagina, kan maken dat het gevoel bij het vrijen verbeterd en het vaak aanwezige zware gevoel “van onderen” verdwijnt.

Een ander gevolg van het verlies aan laxiteit en stevigheid van de vagina is het ontstaan van urineverlies zowel bij inspanning als bij aandrang. De eerste variant ontstaat bij veel vrouwen na een bevalling en deze functie van de bekkenbodem herstelt vaak nooit meer helemaal.

Na de overgang gaat dit “verouderingsproces” zoals gezegd in een versneld tempo verder. Dit komt omdat dan een van de hormonen dat zorgt voor de vaginale doorbloeding en laxiteit, het oestrogeen, nauwelijks meer wordt geproduceerd. We weten uit allerlei onderzoek dat het genieten van sex bij vrouwen na de overgang duidelijk minder wordt. Zelden wordt er echter hulp voor gezocht, er wordt niet over gepraat; “het hoort er nu eenmaal bij”.

Enkele jaren geleden heeft de laser zijn intrede gedaan in de cosmetische gynaecologie. Natuurlijk eerst in het buitenland, Nederland loopt altijd jaren achter met dit soort zaken.

Met enkele behandelingen met een vaginale laser wordt de huid van de vagina verjongd, waardoor de soepelheid en daardoor de functie aanzienlijk kan verbeteren. Niet alleen het gevoel tijdens en dus ook het plezier bij het vrijen kan hierdoor toenemen, maar er komen ook steeds meer aanwijzingen dat bijvoorbeeld urineverlies door deze behandeling beduidend minder wordt.

Ik wil hier zeker geen pleidooi houden voor een massale gang naar de “cosmetische gynaecoloog”. Echter, wetende hoeveel vrouwen er zijn met vaginale klachten die er geen hulp voor zoeken, maakt dat ik jullie op z’n minst wil informeren dat er vaak eenvoudig iets aan te doen is.

Deel dit artikel