Menu Sluiten

Hoe controleer je moedervlekken? Je vlekken checken

hoe je moedervlekken controleert

Hoe controleer je moedervlekken? | Waar moet ik op letten bij moedervlekken?

Iedereen heeft ze: moedervlekken. De een meer dan de ander. Maar of je er nu veel hebt of weinig, het is slim om ze in de gaten te houden. Een moedervlek kan namelijk veranderen in een kwaadaardige moedervlek, een melanoom. Ik leg je uit hoe je moedervlekken controleert.

Een moedervlek is een heel normaal verschijnsel. De meeste moedervlekken veroorzaken dan ook nooit problemen. Toch is het slim ze in de gaten te houden. En hoe controleer je dan je moedervlekken?

Wat is een moedervlek?

Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen. Een gewone moedervlek is opgebouwd uit melanocyten. Dit zijn de cellen die melanine aanmaken. Dit is het pigment dat kleur geeft aan de huid en tegelijkertijd bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Als deze pigmentcellen op een hoopje gaan zitten, verschijnt er een bruine verkleuring van de huid: de moedervlek.

Of je veel of weinig moedervlekken hebt is voor een groot deel genetisch bepaald. Maar ook hormonen en blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd, spelen een grote rol.

Steeds meer moedervlekken?

Het kan trouwens ook dat je merkt dat je steeds meer moedervlekken krijgt. Dit hoort een beetje bij het ouder worden en gaat meestal door totdat je een jaar of vijftig bent. Sowieso kom je op een verouderde huid allerlei vlekjes, plekjes en wratjes tegen die er eerst nooit zaten. Blijf een nieuwe moedervlek wel in de gaten houden. Oftewel je moet altijd je moedervlekken blijven controleren.

Moedervlekken controleren: ABCDE

Maar als je een moedervlek bekijkt, waar moet je dan op letten? Daarvoor is de handige ABCDE methode bedacht. 

De A van Asymmetry

Bij een asymmetrische moedervlek is de ene helft van de moedervlek anders dan de andere helft. Een moedervlek is symmetrisch als er een denkbeeldige streep door te trekken is en je de moedervlek kan spiegelen als het ware. Melanomen zijn meestal asymmetrisch.

De B van Border

Met ‘border’ wordt de rand/begrenzing van een moedervlek bedoeld, dus de rand naar de normale huid. Bij een melanoom zijn de randen vaak grillig en onregelmatig.

De C van Color

Als de kleur van een moedervlek verandert of als hij heeft meer dan twee verschillende kleuren heeft (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit), is het verstandig een arts te bezoeken.

De D van Diameter

De moedervlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, ofwel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

De E van Evolution

De moedervlek is veranderd. Bij veranderingen is het altijd verstandig een arts te bezoeken.

Wat als je twijfelt

Als een moedervlek groeit, jeukt of pijnlijk is, als er korstjes op ontstaan, als hij gaat bloeden of als een moedervlek verandert van kleur of vorm – dan kan er iets aan de hand zijn. 

Heb je een moedervlek die er anders dan normale moedervlekken uitziet? Bij twijfel sowieso altijd naar een arts gaan! Huisartsen en dermatologen kunnen altijd jouw moedervlek beoordelen. Zij kijken écht liever een keer te vaak – dan een keer te weinig. Trust me.

Tip: Maak met je telefoon een foto van je moedervlekken. Dan kan je altijd controleer je moedervlekken heel gemakkelijk door de tijd.

Mag je een haar uit een moedervlek trekken?

Enne, of je een haar uit een moedervlek mag verwijderen? Ja! Dit kan zonder problemen. Het is een fabel dat er, door een haar uit een moedervlek te trekken, een kwaadaardig proces in gang gezet wordt.  

Wanneer er in zo’n moedervlek een haar groeit, bevat dat vaak ook meer melanine. Zo’n haartje is wat donkerder en voelt vaak ook wat stugger aan. Kan als ontsierend worden ervaren. Dus dan is het prettig om te weten dat wanneer je een haar uit je moedervlek trekt, er echt niets aan de structuur van de moedervlek verandert.

Meer lezen van Drs. Leenarts?

Lees dan:

  1. 9 misverstanden over de zon
  2. Waarom je moet stoppen met roken als je huid je lief is
  3. Alles over rosacea

Deel dit artikel