Categorieën
Medisch

Hoe je de huidaandoening rosacea te lijf gaat

Dermatoloog Marjolein Leenarts, vertelt je in deze blog alles over rosacea, oftewel de huidaandoening waardoor je rode wangen en een rode neus krijgt.

Rosacea

Een chronische huidziekte die veelal voorkomt bij licht getinte vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar. Typisch voor rosacea – dat je uitspreekt als rosáásea – zijn de felrode wangen en neus. Hoe jammer het ook is, er is geen blijvende oplossing tegen deze huidaandoening. Als je er aanleg voor hebt zal deze – hoe vervelend ook – af en toe de kop op steken. Gelukkig zijn er wel verschillende dingen die je kan doen om de roodheid te verminderen.

Ga voor jezelf de symptomen na

Maar roodheid in het gelaat betekent niet meteen dat je rosacea hebt. Dat huid rood kleurt na inspanning, is natuurlijk normaal. Maar als je er vaak last hebt, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Ga voor jezelf de symptomen van rosacea na: een gevoelige of branderige huid, zichtbare gesprongen bloedvaatjes, bultjes of pukkels.

Waarom rosacea?

Letterlijk betekent rosacea ‘rood als een roos’. Waarom iemand het krijgt, dat weten we eigenlijk niet zo goed. Waarschijnlijk is er sprake van een genetische component. De oorzaak van rosacea ligt niet per se in voeding. Wel is het zo dat bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de roodheid – tijdelijk – kan verergeren. Met name alcohol en scherp gekruid eten hebben deze eigenschap.

Ook weersomstandigheden en geneesmiddelen kunnen een rol spelen. Zo kan je er extra last van hebben in de winter, met name vanwege de temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Maar er zijn ook mensen die vooral in de zomer, door de zon, meer last krijgen van rosacea.

Demodex mijt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt in ieder geval dat de Demodex mijt sowieso een grote rol speelt. Deze mijt is een natuurlijke bewoner van de huid, eigenlijk niks bijzonders dus. Maar bij mensen met rosacea reageert het afweersysteem in de huid té erg op deze mijt. Die wordt als het ware aangevallen. Zo ontstaat er een ontstekingsreactie in en rond de talgklier.

Crèmes

Bij milde rosacea zijn er een aantal medicinale crèmes die ontstekingsremmend werken. Bijvoorbeeld metronidazolcrème of pimecrolimuscrème. Ook is er een crème die de rosacea mijt aanpakt, namelijk ivermectine crème. Voor de roodheid kan behandeling met een vaatlaser verbetering geven. Ook zijn er camouflerende cosmetica crèmes te koop. Deze zijn vaak groen. Omdat groen een complementaire kleur is van rood, zorgt dit voor een neutraliserend effect. 

Maar voor welke behandeling je ook kiest; gebruik milde producten, zonder parfum of andere ingrediënten die de huid irriteren. Niet boenen, druk geen puistjes uit en gebruik zonbescherming. Wees een beetje lief voor je huid!

Deel dit artikel