Menu Sluiten

Hoe groot is mijn tumor eigenlijk?

Vrouw in natuur en rust

Gekke vraag misschien voor jou als lezer.. voor mij een vraag die ik mezelf meerdere malen afgevraagd heb nadat ik de diagnose kanker kreeg.

De tumor groeit en groeit..

Elke keer als ik het ziekenhuis uitstap, overvalt me het gevoel dat ‘het’ steeds erger en groter wordt. De behandelmogelijkheden worden besproken (en dat zijn er gelukkig heel wat!), de bijwerkingen, de hersteltijd en ga zo maar door. Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Kan ik even weer terug naar het eerste telefoongesprek met de arts, waarin ze me de diagnose vertelt?! Ze vertelt hoe groot de tumor écht is?! En dat ie goed behandelbaar is?!

Door naar de eerste stap…

Mijn hoofd is een grote warboel en ik heb behoefte aan overzicht. Ik wil ook van dat gevoel af dat als ik na een ziekenhuisafspraak naar huis ga, het lijkt alsof mijn tumor alleen maar groter is geworden. Daarom besluit ik alles stap voor stap te doen. Mijn eerste focus is de operatie en daarna kijk ik weer verder. Dat heb ik vaak hardop gezegd, zodat mijn omgeving ook weet wat mijn aanpak is. Dat geeft me ook ruimte om te kijken naar mijn werk. Wat ga ik wel doen en wat heb ik daarvoor nodig.

Ik wil rust!

Hoe gek dat ook is, je geeft jezelf rust door zulke ingrijpende gebeurtenissen stap voor stap te doen. Dat betekent niet dat je oogkleppen op zet, maar dat je de situatie niet groter maakt dan dat hij op dat moment is. Dus aanpakken wat er op dat moment gebeurt. Voorsorteren op dat wat er in de toekomst plaats gaat vinden, is onmogelijk.

Maak het jezelf in een soortgelijke situaties wat eenvoudiger. Gun jezelf wat rust in je hoofd en zet de praktische zaken op een rijtje. De situatie op zichzelf is al ingrijpend genoeg.

En nog een handige tip: maak aantekeningen tijdens je gesprekken in het ziekenhuis. Of neem iemand mee die dat voor jou doet. Zo heb je toch alle informatie beschikbaar, maar hoef je deze niet te onthouden. Bij een volgende stap, kun je de bijbehorende informatie nog eens rustig nalezen.

Succes met alle kleine stappen!

Deel dit artikel