Onze expert, chirurg dr. Mirre de Noo vertelt in deze blog wat jij kan doen om borstkanker te voorkomen. Je hebt ongetwijfeld iemand met borstkanker in je omgeving; je tante, je buurvrouw of die moeder met het kale hoofd op het schoolplein. In Nederland krijgt 1 op 7 vrouwen in haar leven zelf te maken met borstkanker. Doordat borstkanker de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen is, worden we vroeg of laat allemaal geconfronteerd met deze ziekte; in je omgeving, in je familie of jijzelf.
Risicofactoren borstkanker
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat borstkanker, net als alle vormen van kanker, afhankelijk is van meerdere factoren en dat die van persoon tot persoon verschillen. Het is echter niet zo dat iedereen die een bepaalde risicofactor heeft, ook daadwerkelijk borstkanker krijgt! Omgekeerd is het ook lastig te zeggen wat de exacte oorzaak is geweest als een vrouw wel borstkanker heeft. Kortom, er zijn vaak meerdere risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van borstkanker.
Van het volgende rijtje is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat ze bijdragen aan het ontstaan van borstkanker:
- erfelijkheid
- teveel alcohol drinken
- obesitas (zwaarlijvigheid)
- roken
- gebrek aan beweging.
Maar hoe vaak lees je niet dat je van een bepaalde deodorant of het dragen van een beugelbeha ook een hogere kans op borstkanker hebt? Of juist dat je als je borsten met dicht klierweefsel hebt of je mobiele telefoon naast je hebt op het nachtkastje, je ook al een hoger risico loopt? En ook over pijnlijk borsten, hoef jij je niet direct zorgen te maken. Lees deze blog over de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten.
Oorzaken borstkanker niet altijd bewezen
Hoe verontrustend dit soort berichten vaak ook zijn, ze zijn niet altijd wetenschappelijk bewezen! Er is solide wetenschappelijk onderzoek nodig met een grote groep proefpersonen en een gezonde controlegroep.
Daarnaast moet die studie zich dan helemaal richten op die ene vraagstelling. Dus er moeten bijvoorbeeld 1000 vrouwen 10 jaar lang deodorant gebruiken en de controlegroep niet. Pas na 10 jaar kan het voorkomen van borstkanker tussen de beide groepen vergeleken worden en kan er een relatie bewezen worden tussen het gebruik van deodorant en het ontstaan van borstkanker. Vaak ontbreekt deze studieopzet en kan er helemaal geen valide conclusie getrokken worden. Oftewel, wees gerust, van veel van dit soort berichten is het waarheidsgehalte vaak laag.
Wat jij kan doen om kans op borstkanker te verlagen
Maar wat jij dus zelf kan doen om jouw kans op borstkanker te verlagen: leef gezond! Rook niet, eet gevarieerd en gezond, drink met mate en beweeg! Elk uur lichaamsbeweging per week verlaagt het risico op borstkanker met 3 tot 8 procent. Dus kom in beweging!
Maak je je zorgen of heb je vragen over erfelijkheid, overleg dan met je huisarts.
Meer lezen
Wil je meer artikels lezen zoals de juiste balans vinden na kanker? Lees dan volgende artikels op GZNDenzo:
- Hoe ga je op de werkvloer om met late effecten na kanker?
- 100% aanwezig op het werk na kanker………nu is het klaar!
- Kanker in het team… help….hoe pak ik dat aan?
- Borstkanker: 7 feiten die jij echt moet weten
- Het is net een weegschaal, het kan alle kanten op…
- Dit zijn de 3 meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten - 19 december 2019
- Borstkanker: 7 feiten die jij echt moet weten - 25 november 2019
- Een beetje chirurg kan wel tegen een stootje - 30 oktober 2019