Categorieën
Medisch

Hitteplan & Hartalarm

De zomer is sinds vorige officieel begonnen en deze week worden we geconfronteerd met tropische temperaturen. Zo kan het wel 37 graden worden. Een beetje warmte is heerlijk, maar ons hart krijgt het wel te verduren tijdens deze hitte. Daarom zijn een paar goede maatregelen op zijn plaats.

Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Dit plan wordt in werking gesteld als ervoor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. 

Ouderen, kinderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra gevoelig voor deze extreme hitte.

Slaapproblemen door warmte

Aan het strand, op een terras in de schaduw, binnen met aan airco of op een boot is het prima vertoeven. Toch zorgt het warme zomerweer niet alleen maar voor vreugde. Slapeloze nachten, overmatig zweten en een slecht humeur de volgende dag: het weer zorgt bij veel Nederlanders voor vermoeidheid. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) zegt slaapproblemen te hebben bij te veel warmte.

Het menselijk lichaam functioneert het best bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 37°C. In de hersenen zit een temperatuurregelcentrum: de hypothalamus. Stijgt of daalt de lichaamstemperatuur te veel, dan zorgt de hypothalamus voor actie om de temperatuur weer op ongeveer 37°C te brengen. Bij te veel hitte worden de bloedvaten in de huid wijder (je wordt rood) – en vooral: je gaat meer zweten.

Hart moet harder werken

Bij een hittegolf gaat de warmteafvoer moeilijker, zeker bij ouderen, bij zieken en bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Het lichaam regelt de warmteafvoer op twee manieren: meer zweten en sterkere doorbloeding. Om goed te kunnen zweten moet je genoeg vocht innemen om het vocht dat uitgezweet wordt weer aan te vullen. Dat betekent: bij heet weer voldoende drinken. De tweede manier waarop het lichaam zorgt voor afkoeling is een sterkere doorbloeding van de huid. Dat kun je niet bewust regelen. Hoe werkt het? De bloedvaten in de huid worden wijder. Daardoor kan het hart meer bloed rondpompen. Dit bloed geeft de warmte af, via de huid, aan de lucht rondom. Dit betekent dat bij heet weer het hart harder moet werken. Medicijnen tegen hartproblemen kunnen bij hitte de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoren. 

Tips tegen de hitte

Je hoeft je niet te verstoppen in een koele kelder, maar de volgende maatregelen kunnen helpen om het hoofd koel te houden. De belangrijkste tips voor een gezond hitteplan op een rij:

1) Vermijd alcoholische dranken en dranken die veel suiker of cafeïne bevatten, deze hebben een vocht afdrijvend effect. Zo verlies je veel vocht, net wanneer je dat het meest nodig hebt. Kies liever voor water met citroen/munt/limoen en drink voldoende fruit. Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken.


2) Ga niet hardlopen (wandelen) of intensief sporten tijdens de warmste uren van de dag (12.00-16.00). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond.

3) Vermijd de plotse overgang van warmte naar koude en blijf uit de felle zon. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond.

4) Smeer je goed in en draag een zonnebril.

5) Houd het huis koel, neem eventueel een lauwwarme douche of voetbad om af te koelen

Ondanks alle “alarmen” wens ik je een hele fijne en zonnige zomer toe!

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel