Menu Sluiten

Het Vrouwenhart

vrouwenhart

Hartinfarct wordt vaak gemist | Het vrouwenhart

Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Toch zijn de signalen nog steeds niet makkelijk te herkennen. Zeker bij jonge vrouwen wordt het hartinfarct nog wel eens gemist. Dit komt o.a. doordat de symptomen vaak anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Fijner en Kleiner | Het vrouwenhart

Maar is het vrouwenhart nu zo anders? In hele grote lijnen niet. We hebben allemaal, (met uitzondering van natuurlijk de mensen met een aangeboren hartafwijking), twee boezems, twee kamers en vier hartkleppen. Wel is het zo dat de kransslagaders van vrouwen over het algemeen wat fijner en kleiner zijn gebouwd. Ook is de binnenbekleding van de kransslagaders gevoeliger voor hormonen en stress. Bovendien is er een verschil in risicofactoren tussen mannen en vrouwen.

Verschil in klachten

De risico’s voor hart- en vaatproblemen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, roken, een tekort aan beweging en te hoog cholesterol zijn voor man en vrouw gelijk. De gevolgen van sommige risicofactoren wegen echter veel zwaarder bij vrouwen dan bij mannen. Roken is de belangrijkste risicofactor bij vrouwen voor het krijgen van een hartinfarct voor het 50e levensjaar.

Uiting van klachten

Daarnaast is er een verschil in uiting van klachten. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre) menstruele klachten.

Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht is voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Maar vrouwen met hartklachten moeten nog lang wachten voordat ze terecht kunnen bij cardiologen die extra aandacht voor en verstand hebben van het vrouwenhart. 

We moeten nog veel meer onderzoek doen naar deze factoren en met name heel goed luisteren naar klachten. Goede communicatie, snelle diagnose, (preventieve) medicatie en nauwkeurige begeleiding is van essentieel belang.

Voor meer informatie over hetvrouwenhart, check ook https://www.heartlife.nl

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel