Menu Sluiten

Het geheim van de Chinese orgaanklok

Chinese orgaanklok

Wat is het geheim van de Chinese orgaanklok? Soms lijken dingen vanzelf te gaan, zit je helemaal in de flow. En op andere momenten kosten activiteiten veel meer moeite. Misschien heeft de tijd ermee te maken. Want volgens de Chinese Geneeskunde stroomt de energie op een bepaalde manier door je lichaam. Iedere twee uur heeft één bepaald orgaan* meer energie dan de andere organen. En 12 uur later de minste energie. Je kunt de orgaanklok dus gebruiken om meer uit je dag te halen!

De beste tijd om te eten, op te ruimen en te vrijen

5 – 7 uur: Dikke Darm

De Dikke Darm staat voor loslaten. Niet alleen figuurlijk, maar ook heel letterlijk: naar de wc gaan. Voldoende vocht is belangrijk voor een soepele ontlasting. Dus vroeg in de ochtend is het tijd voor een groot glas water.

7 – 9 uur: Tijd voor de Maag

Een bekende Chinese uitdrukking is: “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”. Tussen 7 en 9 uur kan de Maag het beste verteren en tussen 19 en 21 uur is dit orgaan het zwakst. In het Westen eten we vaak de grootste maaltijd op de verkeerde tijd. Het is dus beter om de dag te starten met een uitgebreide warme maaltijd en ’s avonds juist te kiezen voor licht en makkelijk verteerbaar.

9 – 11 uur: Milt

De Milt zet de voedingsstoffen om in energie. Fysiek werk en taken die opperste concentratie vragen, kun je daarom het beste tussen 9 en 11 uur doen. 

11 – 13 uur: Hart 

Het Hart maakt graag connectie met anderen en is verbonden met ‘vreugde’ en ‘lachen’. Het is dus een goed idee om tijdens de lunch te socializen en goed gezelschap op te zoeken.

13 – 15 uur: Tijd voor de Dunne Darm

De Dunne darm scheidt het heldere van het troebele. Perfect moment dus om te ontspullen volgens Marie Kondo. Maar ook om nog eens met een frisse blik te kijken naar een lastige opdracht met veel details.

15 – 17 uur: Blaas

De Blaas houdt van vocht, dus zorg rond deze tijd voor een extra inname van water, thee of bouillon.

17 – 19 uur: Nieren

De Nieren zijn Chinees gezien je reservebatterij. Dit is het tijdstip om op te laden, zowel fysiek als mentaal. Probeer daarom na een werkdag een moment rust te nemen en te ontspannen. 

19 – 21 uur: Pericard (hartzakje)

Pericard staat Chinees gezien voor de Liefde. Dit is dé tijd om intiem te zijn met je partner, tijd door te brengen met vrienden of familie of ruimte te maken voor self-care.

21 – 23 uur: Driewarmer

De Driewarmer kennen we in de Westerse Geneeskunde niet als orgaan. Je kunt het vergelijken met een grote verdeler van energie en vloeistoffen, waarbij hormonen een belangrijke rol hebben. Balans is hierbij het toverwoord. Daarom kun je het beste voor ontspannende activiteiten kiezen of een vroeg naar bed gaan.

23 – 1 uur: Tijd voor de Galblaas

De Galblaas is verantwoordelijk voor de vetvertering en is verbonden met het maken van keuzes. Om deze taken goed uit te kunnen voeren, is rust nodig. Daarom is het belangrijk om regelmatig op tijd naar bed te gaan. 

1 – 3 uur: Lever

Om optimaal te kunnen ontgiften heeft de Lever een diepe slaap nodig. Word je vaak wakker tussen 1 en 3? Dan heeft je Lever moeite met detoxen door bijvoorbeeld te veel stress, alcohol of ongezond eten. De Lever is ook verbonden met de woede en opgekropte emoties. Ook dat kan een reden zijn dat je de wekker ziet in deze periode.

3 – 5 uur: Longen

Een vroege ochtendroutine met yoga, meditatie of Qi Gong: niet alleen hip, maar je Longen worden er ook blij van. Daarom starten monniken de dag met ademhalingsoefeningen. De Longen zijn ook verbonden met verdriet. Als je worstelt met deze emotie, kan het – volgens de Chinese orgaanklok – zijn dat je vaker tussen 3 en 5 wakker wordt.

*Een orgaan heeft in Chinese Geneeskunde niet dezelfde betekenis als in Westerse Geneeskunde. In Chinese Geneeskunde heeft een orgaan ook een koppeling naar emoties en vaak meer functies dan de Westerse. 

Meer lezen over energiek de hete zomer door? Lees dan deze blog van Melanie.

Latest posts by Melanie Peters (see all)
Deel dit artikel