Menu Sluiten

Het belang van de preconceptiefase

Vijf experts hebben een gratis special van Miss Natural magazine samengesteld voor de Week van de Vruchtbaarheid. Deze kun je downloaden via  www.missnatural.nl/magazine. Elke dag maak je kennis met een deskundige die je kan helpen je vruchtbaarheid te vergroten. Vandaag stel ik je voor aan Eva van Zeeland, ook bekend van Miss Natural Lifestyle. Eva is orthomoleculair vruchtbaarheidscoach, ervaringsdeskundige, moeder van 3 kinderen en helpt stellen met een onvervulde kinderwens. Ze praat je bij over het belang van de preconceptiefase.

Herstel je natuurlijke vruchtbaarheid

Niet zwanger worden drukt een grote stempel op alles wat je in je leven doet; het kan je leven totaal beheersen, daar weet Eva van Zeeland alles vanaf. Als natuurlijk zwanger worden niet lukt, staat het medische circuit met IUI, IVF en ICSI tot je beschikking. Fantastisch dat dit bestaat, maar niet als eerste hulpmiddel en zeker niet als enige redmiddel. De natuurlijke vruchtbaarheid is vaak te herstellen, waardoor het medische circuit niet meer nodig is of kan worden verlicht.

Eva weet wat je doormaakt

Eva deelt haar eigen ervaring: “Mijn onvervulde kinderwens heeft tot grote frustratie geleid. In de periode dat ik niet zwanger werd, had ik heel veel vragen. Want waarom lukte het de eerste keer niet om natuurlijk zwanger te worden? Waarom verlegde ik steeds mijn grenzen en ben ik uiteindelijk in het medische circuit beland? En waarom lukte het de tweede keer wel op een natuurlijke manier?

(Bijna) alles geprobeerd

Ruim 5 jaar heb ik er de eerste keer over gedaan om zwanger te worden. Na een pijnlijke kijkoperatie (in 2006), 6 IUI behandelingen (in 2007), 1 mislukte IVF behandeling (pijnlijke punctie, nul bevruchting), 1 ICSI behandeling met terugplaatsing en embryo’s over voor invriezing (cryo), terugplaatsing cryo’s (in 2008) was het tijdens de laatste ICSI poging (die uiteindelijk een IUI werd) die zorgde voor mijn allereerste zwangerschap (in 2009)! Een zeer emotionele, frustrerende en moeilijke periode die ik gelukkig heb kunnen afsluiten met de mooiste beloning die er bestaat… zwanger worden!”

De stap naar therapeut

Eva vervolgt: “In 2011 deed ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde omdat ik meer van voeding wilde weten. Want de vraag waarom ik niet natuurlijk zwanger kon worden, bleef mij maar bezig houden! Orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat voeding kan worden ingezet voor genezing in plaats van medicijnen die vaak alleen symptomen bestrijden. Sinds die tijd ben ik mijn levensstijl gaan aanpassen en met succes. De tweede keer dat ik zwanger probeerde te worden was ik direct zwanger. Echt ongelofelijk!

Leefstijl en voeding tijdens preconceptiefase

In een tijd waar mensen zich steeds meer bewust worden van leefstijl en gezonde voeding is het bijna apart dat we hier niet mee bezig zijn als we onze kinderwens willen realiseren. Aan de preconceptiefase, de periode voordat je zwanger wordt, wordt nog maar weinig aandacht besteed. Zodra je al zwanger bent, is het echt te laat! Jullie baby wordt namelijk gemaakt vanuit jullie materiaal; haar eicel en zijn zaadcel. Het is daarom van uiterst belang dat deze cellen in optimale conditie verkeren en voorzien zijn van de juiste voedingsstoffen om een zwangerschap mogelijk te maken.”

Luister naar je lichaam

Eva van Zeeland hecht grote waarde aan de voorbereiding op een zwangerschap. Als er problemen zijn om zwanger te worden, is dit een duidelijk signaal van het lichaam en heeft dit een reden. Tijdens die preconceptiefase is van belang om de oorzaak van het probleem te verhelpen in plaats van stappen in het proces over te gaan slaan zoals met IUI, IVF en ICSI gedaan wordt.

Volg 8 stellen met een kinderwens

Ze benadrukt: “Ga niet te snel het medische traject in. Er is namelijk veel meer dat je zelf kunt doen om jullie kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten. Dit heb ik zelf ervaren, maar ook laten zien bij andere stellen. Een jaar lang heb ik 8 stellen met een onvervulde kinderwens begeleidt om hun natuurlijke vruchtbaarheid te herstellen. Samen bezochten wij verschillende professionals, waaronder artsen en gynaecologen. De 10-delige documentaire serie die hiervan gemaakt is zal in de Week van de Vruchtbaarheid van 5-11 november 2019 gratis te bekijken zijn en de kennis die daarin wordt gedeeld is voor iedereen toepasbaar. In de serie laat ik zien hoe de stellen door zelf aanpassingen te maken in hun leefstijl op een natuurlijke manier hun kans te vergroten om zwanger te worden. Inmiddels zijn 6 van de 8 stellen zwanger die meededen aan het programma.”

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel