Menu Sluiten

Herstel na Corona

herstel na corona

De besmettingscijfers met Corona of COVID 19, zoals het officieel heet, liegen er niet om. Velen van ons zullen ziek zijn geweest, nog zijn of gaan worden. Er is dan ook een toenemende vraag naar wat je zelf kunt doen om je immuunsysteem te versterken, maar ook naar wat je zelf kunt doen als je eenmaal ziek bent of aan het herstellen bent.

Wat kun je zelf doen aan je herstel? Bijna iedereen vindt het prettig om daar zelf iets aan te kunnen doen en daarmee hopelijk weer wat regie zelf terug te pakken. En gelukkig zijn er dingen die we zelf kunnen doen!

Dit artikel is vooral bedoeld om een bijdrage te leveren aan herstel in de thuissituatie en niet zozeer voor de patiënten die op de IC hebben gelegen, al kunnen natuurlijk alle kleine beetjes meehelpen.

Tijd voor herstel

Misschien niet direct een tip die je graag wilt horen, maar wel een ongelooflijk belangrijke dus daar begin ik dan ook maar mee: Neem de tijd voor herstel, pas je activiteiten en werk daarop aan. Logisch dat je ongeduldig bent, maar sta even stil bij wat er is gebeurd en geef je lichaam maar ook je psyche tijd om hiervan te herstellen. Die tijd is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar inmiddels weten we dat de individuele verschillen groot zijn en dat het bij sommigen echt veel tijd kost. Neem die tijd ook echt en probeer dit aanvaarden. Als je je gaat verzetten, gaat het alleen maar meer tijd kosten.

Lucht

Hoewel er steeds meer aanwijzingen komen voor de effecten van het virus op diverse organen, spelen luchtwegklachten en longproblemen nog steeds een belangrijke rol.

Zorg er dus voor dat de lucht in je omgeving zo schoon mogelijk is, thuis en op een eventuele werkplek. Zorg voor goede ventilatie, zet je ramen open en ga regelmatig even naar buiten.

Vermijd een rokerige omgeving, rook zelf niet en vermijd ook meeroken.

Behalve schone lucht is het ook van belang dat de lucht voldoende vochtig is. Dit zorgt ervoor dat je longen en je slijmvliezen beter kunnen herstellen. Buitenlucht is  over het algemeen vochtiger (behalve als het heel koud is in de winter). Let erop dat ook de lucht binnen voldoende vochtig is (tussen de 40 en 60 procent), zorg voor een goede ventilatie en zet desnoods wat bakje met water op je verwarming.

Voor extra vocht kun je verder ook nog denken aan sprayen of stomen, daarmee help je ook het echt het herstel van de slijmvliezen en luchtwegen.

Let extra op gezonde voeding

Natuurlijk is het altijd belangrijk om op je voedingspatroon te letten maar zeker als je lichaam moet herstellen, is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

Zorg goed voor je darmen, je darmflora vervult een belangrijke rol in je afweer en bij je herstel. Eet dus voldoende groente en fruit (3 ons groenten en 2 keer fruit per dag minimaal), eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt en in alle kleuren van de regenboog. Kies voor fruit dat veel vitamine C bevat, (citrusfruit, kiwi, aardbeien, meloen, papaya, ananas, mango, guavebessen). Wal noten zijn  ook heel goed voor je darmflora.

Voor het herstel is het verder van belang dat je eiwitrijke voeding eet, liefst 25 gram eiwitrijke voeding bij elke maaltijd. Denk hierbij niet alleen aan zuivel maar vooral ook aan vlees of vleesvervangers, kip, vis, noten en granen. Als je vette vis eet, krijg je ook meteen Omega-3 binnen en dat is weer heel goed voor je immuunsysteem en het tegengaan van laaggradige ontstekingen.

Wees matig met snelle koolhydraten, suikers en zoetstoffen en vermijd transvetten (koekjes, snoep, gefrituurde producten), maar dat is eigenlijk altijd al een goed idee. Maar oh, wat is het verleidelijk, zeker als je je een beetje zielig voelt…

Let erop dat je voldoende drinkt, dat schiet er nogal eens bij in als je je niet fit voelt. Je hoeft het niet te overdrijven, anderhalf tot twee liter per dag is voldoende.

Slaap

Juist nu is een goede nachtrust extra belangrijk. Slaapstoornissen ondermijnen je afweer en vertragen je herstel.

Slaap wat langer dan normaal, liefst 9 tot 10 uur. Ga wat vroeger naar bed en blijf wat langer liggen, dan pak je al snel een uurtje extra. Hou regelmatige bedtijden aan, met een marge van niet meer dan anderhalf uur. Een powernap overdag is prima, maar doe geen dutjes op de bank in de avonduren.

Probeer in de avonduren niet om je conditie op te bouwen maar doe dat lekker overdag in de buitenlucht. Gebruik de avond voor ontspanning en bouw je activiteiten rustig af. Matig ook het gebruik van schermen met blauw licht (televisie, laptop, telefoon en dergelijke).

Drink liever geen koffie en alcohol tot drie uur voor je gaat slapen, eet niet te laat en niet te veel en ook geen zware maaltijden.

Zorg ervoor dat je slaapkamer goed geventileerd en niet te warm is, liefst tussen 16 en 18 graden en soms helpt het ook als je geen klok of wekker ziet. Een daglichtlamp is voor sommige mensen een heel prettige manier om rustig wakker te worden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor een goede nachtrust maar voor nu, laat ik het maar even hierbij.

Beweging

Het opbouwen van conditie en spierkracht zijn erg belangrijk bij het herstel. Pas hierbij wel goed op dat je niet over je grenzen heen gaat, want dan vertraag je juist je herstel. Door weer te bewegen zal je energieniveau weer toenemen en je gaat je ook psychisch beter voelen.

Kies bij voorkeur voor een activiteit in de buitenlucht die je makkelijk kunt volhouden, liefst 30 tot 60 minuten per dag. Een combinatie van cardiotraining, kracht, balans en flexibiliteit is de ideale combinatie.

Heb je weleens gehoord van de stikstofoxide-dump (NO-dump)? Kijk eens op Internet, daar vind je goede instructie. Ik vind het een aanrader, goed te doen voor iedereen omdat je het heel makkelijk kunt aanpassen aan je eigen mogelijkheden en het kost ook nog eens erg weinig tijd (met 2 tot 3 minuten kom je al een heel eind!

Supplementen

Als je gezond eet, krijg je over het algemeen wel alle benodigde voedingsstoffen binnen. Toch kan het soms goed zijn om even een extra boost te geven bij je herstel, ook al omdat je misschien nog niet zoveel trek hebt. Probeer wel om te blijven eten, al is maar een klein beetje.

Als je supplementen overweegt, overweeg dan ook een consult bij een orthomoleculaire deskundige want supplementen zijn niet altijd voor iedereen ongevaarlijk!

Om je herstel even een boost te geven, kun je extra vitamine B, C, D en E nemen maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een multivitamine-preparaat. Kies er dan één waar ook gelijk mineralen en sporenelementen in zitten, zoals magnesium, zink en selenium.

Knoflook heeft een beschermende werking tegen virussen en bacterieën. Hou je er niet van aan om dit aan je voeding toe te voegen, dan zijn er ook capsules verkrijgbaar met het werkzame bestanddeel alicin.

Echinacin met vlierbessen en Yin Chio staan ook bekend om de beschermende werking tegen virussen. Je kunt ook nog denken aan Ubiquinol (co-enzymQ10).

Om je eetlust weer wat op peil te krijgen en om je beter te laten slapen, kun je het supplement Rhodiola rosea overwegen, evenals thijm liefst in combinatie met zouthout. Thijm is ook verkrijgbaar als een olie en doodt virussen en bacterieën.

Ter ondersteuning van je darmen en je immuunssysteem kun je probiotica gebruiken en ter ondersteuning van je immuunsysteem ook gluthation, Quercitine, berberine en  zoethoutwortel.

En wat nog meer?

Er zijn zoveel dingen die je kunt doen om positief te blijven in de tijden dat je het moeilijk hebt.

Zo helpt het bijvoorbeeld om je emoties te benoemen en op te schrijven. Maak er een gewoonte van om elke dag minstens drie geluksmomenten te benoemen; dat mogen best heel kleine dingen zijn, zoals een praatje met de buurvrouw, een mooie vlinder, een lekker kopje thee en ga zo maar door. En natuurlijk moet elke vooruitgang in je herstel daarbij ook zeker worden mee genomen.

Zoek de ontspanning, zoek het optimisme en de humor, zoek leuke activiteiten.

Koester je sociale netwerk, je familie, je vrienden en je collega’s.

Voor wat betreft de ontspanning kun je ook nog denken aan muziek, creatief bezig zijn, meditatie, ademhalingsoefeningen en visualisaties.

Natuurlijk is het het beste als je al deze tips niet nodig hebt. Probeer vooral gezond te blijven; deze tips kunnen je ook hierbij ondersteunen.

Meer lezen op GZNDenzo

Recente artikels van Karen van Wijngaarden (Meer lezen)
Deel dit artikel