Categorieën
Medisch

Healthy Heart: dit moet je eten voor een gezond hart

Als cardioloog hou ik mij al jaren bezig met het vrouwenhart. Ik kijk niet alleen naar wat er mis kan gaan, maar ook welke factoren de hartgezondheid beïnvloeden. Op dit moment sterft één op de drie vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte wereldwijd. Gelukkig is er ook goed nieuws, want meer dan 80% van de hart-en vaatziekten is te voorkomen. Op 29 september is mijn derde boek: Healthy Heart verschenen. In mijn nieuwste boek dat ik samen heb geschreven met topkok Prins Marcia van den Berg geef ik tips hoe je je hart gezond kunt houden. Een boek met tips voor een gezond en fit vrouwenhart en met meer dan 50 recepten voor ontbijt, lunch en diner! Om alvast een tipje van de sluier te geven. Hierbij vijf producten die goed zijn om te eten voor je hart.

Blauwe Bessen

Blauwe bessen bevatten anthocyaan, een stof die de bes zijn kleur geeft. Anthocyaan kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping van bijvoorbeeld cholesterol in de bloedvaten wordt verminderd en het werkt ontstekingsremmend.

Avocado

Avocado is bijna niet meer weg te denken van de lunchkaart, niet zo gek want ze zijn vet gezond. Officieel gezien zijn avocado’s vruchten, ze zitten vol met onverzadigde vetten (gezonde vetten), die goed zijn voor hart en bloedvaten en je cholesterol verlagen. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Het rijpingsproces van een avocado kun je versnellen door deze naast een appel en banaan te bewaren.

Kaneel

Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Waarom? Kaneel kan helpen tegen verkoudheid, misselijkheid, diarree en menstruatiekrampen. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat kaneel een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel, bij proefpersonen bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd in balans houdt.

Havermout

Havermout is perfect om snel een lekker en voedzaam ontbijt klaar te maken en een stuk gezonder dan suikerrijke cruesli. De oplosbare vezels in havermout zorgen ervoor dat je langer vol zit. Ook helpen deze vezels om je slechte LDL-cholesterol omlaag te brengen. De koolhydraten in havermout worden langzaam door je lichaam opgenomen waardoor er geen snelle piek ontstaat in je bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan je bloed. Haver is bovendien een belangrijke bron van proteïnen, calcium, ijzer, magnesium, zink, koper, thiamine en vitamine E.

Vette vis: zalm, makreel, forel, sardines

Vette vis zoals zalm, makreel, forel, sardines bevatten veel omega-3 vetzuren. Deze helpen om het triglyceridengehalte in ons bloed te laten dalen. Hierdoor kunnen zijn cholesterol verlagen. Gebruik zo min mogelijk zout of saus als je vis eet.

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel