Menu Sluiten

Waarom hardlopen goed is voor het vrouwenhart

hardlopen hart

De lente staat voor de deur en dat is het ideale moment om meer te gaan bewegen. Zelfs als je geen grote sportfanaat bent kun je met een half uur bewegen al heel wat gezondheidswinst boeken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een paar minuten hardlopen per dag als de kans op hart-en vaatziekten kan verkleinen.  Hardlopen is niet alleen goed voor je gezondheid, het maakt je ook gelukkiger. Heb je zin om te beginnen met hardlopen? Ik help je graag een eindje op weg. 

Hart-en bloedvaten in optimale conditie

Je hoeft echt niet gelijk een marathon te rennen, 5 tot 10 minuten snelwandelen is al voldoende. De Amerikaanse sport cardioloog Dermot Phelen van Cleveland Clinic Sports zegt hierover het volgende: ,,Hardlopen vermindert de kans op een hoge bloeddruk, het bevordert uw vetpercentage en insuline gevoeligheid en verkleint de kans op diabetes.”

Hardlopen is dus een van de meest efficiënte manieren om hart- en bloedvaten in een optimale conditie te brengen. Waar je ook woont er is altijd wel een goed parcours te vinden waar je lekker kunt rennen. Je hoeft dus niet op zoek naar een sportschool, het enige wat je nodig hebt zijn goede schoenen en passende kleding. Hardlopen is niet alleen goed voor je bloedvaten, het helpt je ook te ontspannen. Mocht je wat extra kilo’s willen verliezen dan is een halfuurtje rennen ook uitermate geschikt om op gewicht te blijven. 

Waar komt die ‘runner’s high’ vandaan?

Hardlopen is voor de meesten van ons een manier om gezond en fit te worden of te blijven. Tijdens het rennen komt er endorfine vrij. Deze neurotransmitter is een boodschapper van je hersenen en betrokken bij ons beloningssysteem. Je gaat je beter voelen door die heerlijke endorfine rush na een lekkere run. Maar hoe werkt dat? 

Endorfinen zijn signaaleiwitten (hormoonachtige stoffen) met pijnstillende eigenschappen. Ze worden geproduceerd in de hersenen tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, liefde en orgasme. Endorfinen lijken op opiaten vanwege hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden, geluk en genot.  Deze stofjes spelen een sleutelrol in het beloningssysteem van onze hersenen. Het zijn de endorfinen die verantwoordelijk zijn voor het ultieme gevoel van relaxatie na een stevig hardlooprondje ook wel de “runner’s high”. 

Zin om te lopen? Begin met een hardloopapp, doseer je training en vergeet niet om op tijd rust te nemen.  Succes!

Meer tips??

Wil je meer tips en weten hoe je je hart gezond kunt houden? Dr. Janneke Wittekoek heeft begin februari haar tweede boek: Het Vrouwenhart: werkboek uitgebracht. Met dit informatieve en leerzame werkboek wil zij vrouwen motiveren om op een actieve manier aan hun hart gezondheid te werken. Een werkboek vol patientenverhalen, invuloefeningen, workoutschema’s en reeds eerdere gepubliceerde interviews met onder andere cardioloog dr. Angela Maas, prof. dr. Jan Piek, cardioloog Roderik Kraaijenhagen, huisarts Job Nievaart en cabaretier Freek de Jonge.

Foto: David Stegenga (verscheen eerder in Running.nl)

Meer lezen

Wil je starten met lopen? Lees misschien dan ook deze artikels:

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel