Menu Sluiten

Jouw handen in de herfst: do’s en don’ts

Jouw handen in de herfst

Onze expert, dermatoloog Marjolein Leenarts geeft tips over hoe jij je handen het beste verzorgt tijdens de herfst.

Onze handen hebben heel wat te verduren, vooral nu het weer herfst is. Meer dan elk ander lichaamsdeel worden ze blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Eczeem aan de handen en tussen vingers is dan ook een vaak voorkomend probleem. Niet verkeerd dus om een beetje extra aandacht te besteden aan je handen. 

Zo ziet handeczeem eruit
Bij handeczeem is de huid rood, schilferig en droog. De plekken zitten op de handpalm, bovenop de handen of tussen de vingers. Ook kunnen er bultjes of blaasjes tussen de vingers ontstaan. Heel vervelend allemaal. Want je handen kunnen flink jeuken, zijn ruw en kloofjes zijn soms zelfs pijnlijk. 

De oorzaak?
Gelukkig is handeczeem niet besmettelijk en ook geen gevolg van een bacterie, voedingsallergie of vitaminetekort. Deze vorm van eczeem is een ontstekingsreactie van de huid, die veroorzaakt wordt door de onderstaande oorzaken (soms is er zelfs sprake van meerdere tegelijkertijd).

Langdurige irritatie

De meest voorkomende oorzaak van handeczeem is irritatie van de huid. Water, zeep, chemicaliën, kou en warmte… Ze kunnen de huid behoorlijk irriteren en de huidbarrière aantasten.

Allergie voor een bepaalde stof

Maar ook kan er handeczeem ontstaan wanneer je handen in contact komen met een stof waarvoor je allergisch bent. Bijvoorbeeld rubber in een handschoen, nikkel in een ring of geurstof in een handcrème.

Erfelijke aanleg voor eczeem

Handeczeem kan ook ontstaan bij mensen die aanleg hebben voor eczeem. Genetisch bepaald dus. Op jonge leeftijd gaat dit vaak gepaard met constitutioneel eczeem. Hier groeien de meeste kinderen overheen, maar helaas is er een grotere kans op het ontwikkelen van handeczeem op latere leeftijd.

Blaasjes eczeem

Dit is een wat bijzondere vorm van eczeem waarbij kleine blaasjes aan de zijkanten van de vingers ontstaan. Ze jeuken vaak behoorlijk. Deze vorm, dyshidrotisch handeczeem, heeft meestal een onbekende oorzaak. Soms speelt stress een rol. En soms zijn de blaasjes op de vingers een gevolg van schimmelinfectie aan de voeten. Altijd even laten checken bij de huisarts dus!

Do’s & don’ts bij eczeem op je handen

1. Huidverzorging. Het insmeren van de handen met neutrale, vette zalven of crèmes is echt de belangrijkste verzorging bij handeczeem. Smeer zo vaak mogelijk, ook op de plekken waar geen eczeem zit. Zo wordt het herstel van de huidbarrière ondersteund en kan eczeem soms zelfs voorkomen worden. 

2. Goed afdrogen. Pas op met het dragen van ringen, helemaal als je last hebt van eczeem tussen de vingers. Onder een ring blijft vaak zeep en water achter, waardoor irritatie ontstaat.

3. Handenalcohol. Wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn, gebruik dan handenalcohol. Ik hoor je denken: alcohol is toch slecht voor de huid? Inderdaad klinkt het gek, maar handenalcohol is echt beter voor je handen dan water en zeep.

4. Warme handschoenen. Kou, regen, wind… je handen hebben er veel onder te lijden. Zorg dus voor warme handschoenen en draag deze ook op tijd.

5. Schoonmaakhandschoenen. Draag handschoenen bij nat werk. Maar let op: als je ze langer dan tien minuten draagt, doe je er goed aan katoenen onderhandschoenen te dragen. Anders raken je handen door de warmte van de handschoen weer nat en geïrriteerd.

6. Medicatie. Is de onderliggende oorzaak bij jou eczeem, dan is het vaak nodig om medicijnzalven te gebruiken. Dat betekent een bezoekje aan je huisarts of dermatoloog.

Deel dit artikel