Menu Sluiten

Haaruitval, feiten en fictie

Haaruitval, feiten en fictie

Het verliezen van je haar kan een verontrustende ervaring zijn, en de mythes die bestaan rond haaruitval doen niets aan de zorgen en verwarring die sommige mensen voelen wanneer ze het merken. Dus, hier is de waarheid achter een paar voorkomende mythes…

Kale mannen hebben meer testosteron

Het mannelijke patroon bij haaruitval is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het wordt veroorzaakt door DHT – een bijproduct van testosteron – Door de binding aan receptoren in de haarzakjes  veroorzaken ze krimpen en verzwakken, voordat ze uiteindelijk sterven. Hoewel de niveaus van DHT in het lichaam meestal verhoogd zijn tijdens de fasen van haaruitval, kan het bij mannen met zowel hoog als laag testosteronniveau voorkomen. Het hangt meer af van hoe gevoelig de haarfollikels zijn voor de hormonen.

Haaruitval komt alleen met de leeftijd

Helaas kan haaruitval op elke leeftijd gebeuren. Als je genetisch voorbestemd bent voor het mannelijke of vrouwelijke patroon, dan kan het op elke leeftijd gebeuren, na de puberteit, de typische leeftijd dat het begint. Echter, zelfs als je geen aanleg hebt voor erfelijke (androgenetische) haaruitval, vind je misschien nog steeds dat je haar van nature dunner wordt naarmate je ouder wordt. Dat is natuurlijk en geen erfelijke haaruitval. De hoeveelheid haren wordt wellicht wat minder maar de grootste oorzaak is dat de diameter van de bestaande haren minder wordt.

Ook styling producten kunnen bijdragen aan haaruitval?

Nee. De hoeveelheid gels, mousse en sprays zullen geen  haaruitval veroorzaken. Ook haarverven niet. Chemische behandelingen en hot styling gereedschap kunnen het haar broos maken afbreken, maar het gaat je niet kaal maken. De nieuwe haargroei geeft je weer dezelfde kwaliteit haar als voor de chemische behandeling. Bij het wassen van het haar kunnen wat haren uitvallen, maar dat is de natuurlijke haaruitval. Dus hoe langer je wacht met het wassen, hoe meer haren je waarschijnlijk in de afvoer zult merken. Dat moet je dus niet weerhouden om het haar minder te wassen.

Als je ouders kaal zijn, ben jij dat ook

Er is een veelvoorkomende misvatting dat haaruitval van de moederkant van de familie wordt geërfd, maar omdat er ongeveer 200 genen zijn die de haargroei regelen, kan het gekoppeld worden aan zowel de vaderlijke als moederlijke kanten. Hoewel het mannelijk patroon erfelijk is, is het een gevolg van je hele genetische achtergrond en wordt beïnvloed door meer dan alleen je ouders.

Haarverlies behandelingen werken niet

Er is een breed scala aan effectieve chirurgische en niet-chirurgische behandelingen beschikbaar, van erkende medicatie die haaruitval kan stoppen tot haartransplantatie die de haren opnieuw, maar nu eerlijker, verdelen over de hoofdhuid.

Bron: www.haarproblemen.nl

Deel dit artikel