Categorieën
Medisch

Grip op je cyclus

Voor veel vrouwen is de maandelijkse menstruatie een vloek. Iedere maand weer die krampen, onderrugpijn, opgeblazen buik en mood swings. Je moet je ziekmelden van het werk, bent verre van productief op die dagen. Ook mis je ontspannende afspraken en sportmomenten. Tijdens deze baaldagen zijn pijnstillers en een warmwaterkruik je best friends.

Klaar met de pijnlijke menstruatie

Op het moment dat je denkt: ‘nu ben ik er klaar mee’ en je op zoek gaat naar alternatieven, dan zijn de standaard oplossingsrichtingen beperkt. Je kunt kiezen voor hormonale anticonceptie zoals de pil of de hormoonspiraal. Of zwaardere pijnstilling is een optie om je klachten te verlichten. Maar wist je dat er ook een andere route is? Die weliswaar wat geduld kost en toch kan leiden tot een ‘normale’ menstruatie zonder al te veel ongemak.

Je cyclus zegt iets over je gezondheid

Een normale menstruatie is een periode van een aantal dagen waarop je je minder fit voelt en een beetje trekken in je buik hebt. Dat is het! Want pijn bij de menstruatie hoort er echt niet bij. Sterker nog: je lichaam vertelt met een niet normale menstruatie dat er werk aan de winkel is. Je cyclus is een maandelijks testrapport wat je vertelt hoe gezond je bent. Zie het als het dashboard van een auto waar een lampje op knippert. Onregelmatige menstruaties, pijn of veel bloedverlies: het zijn tekens dat je onder de motorkap mag gaan kijken wat niet lekker loopt in je lichaam. En laten we eerlijk zijn: de anticonceptiepil als oplossing voor menstruatieklachten is hetzelfde als het afplakken van de lampjes op je dashboard.

Leer je cyclus kennen

Geen enkele cyclus is hetzelfde en er is geen one-size-fits-all oplossing voor menstruatieproblemen. Daarom is het belangrijk dat je het verloop van je cyclus gaat bijhouden waardoor je inzicht krijgt in patronen en zo gericht aan de slag kunt met verbeteringen. Je kunt hiervoor een cyclus tracker op papier gebruiken of een app. Zet hierin niet alleen de eerste menstruatiedag, maar noteer ook alle fysieke en mentale klachten die je opvallen. Als je dat een aantal cycli bij houdt, dan kun je patronen gaan ontdekken. Heb je een regelmatige cyclus? Heb je PMS klachten? Of altijd hoofdpijn rondom de eisprong? Meten is weten!

Verschillende fasen in de cyclus

Twee hormonen zijn de hoofdrolspelers in je cyclus: oestrogeen en progesteron. Oestrogeen is je powerhormoon en is het sterkst aanwezig na je menstruatie tot na je eisprong. Daarom voelen veel vrouwen zich in deze fase van de cyclus op hun mooist en krachtigst. Progesteron is het relaxhormoon en dat is in de tweede deel van de cyclus, na de eisprong, het meest dominant. Dit hormoon maakt je rustig en laat je naar binnen keren.

De cyclus kun je ook onderverdelen in seizoenen, die kenmerken delen met de seizoenen in de natuur.

Winter = menstruatie

Met de eerste dag van de menstruatie start de winter in je cyclus. Oestrogeen en progesteron zijn allebei laag, je hebt minder energie. Net als in de winter de natuur even stil ligt, zo is dat ook bij jou. Neem tijd voor een winterslaap, trek je terug tijdens de menstruatie en tank bij zodat je weer genoeg energie hebt voor de lente. Ik zie in de praktijk vaak dat vrouwen zich deze rust nauwelijks gunnen en up and running willen zijn tijdens de menstruatie zoals altijd. Maar realiseer je dat je nu je voorraad aanlegt, waar je de rest van de cyclus uit gaat putten.

Lente = voor de ovulatie

Na de menstruatie begint de lente. Net als in de natuur wordt het leven weer lichter en krijg je meer energie. Je voelt de kiemkracht van de lente in jezelf: nieuwe ideeën en plannen borrelen op. In de lente neemt je powerhormoon oestrogeen langzaam toe. Maar dat is meteen de valkuil: de energie is groeiend, dus geef nog niet alles weg in deze fase maar bewaar ook nog energie voor de zomer en de herfst. Dus af en toe de voet van het gaspedaal halen.

Zomer = ovulatie

In deze fase, de zomer, piekt het oestrogeen. Daarom voel je je op je best: je kunt veel werk verzetten, je straalt, voelt je aantrekkelijk. Net als in de zomer ben je naar buiten gericht, zin om er op uit te gaan en met vrienden af te spreken. Ook is dit een goede fase om een fotoshoot te plannen, een presentatie te geven, spannende onderhandelingen te voeren.

Herfst = voor de menstruatie

In de herfst maakt oestrogeen plaats voor het relaxhormoon progesteron. Veel vrouwen vinden deze overgang niet fijn, willen het liefst altijd in de lente en zomer zitten. Maar je hebt de rust en bezinning van de herfst en de winter nodig om genoeg bij te tanken voor de lente en de zomer. De herfst is ook een fase van helderheid: je staat nu het meest in contact met je intuïtie en bent meer gericht op jezelf dan op anderen. Het geeft je de mogelijkheid om te wegen en afscheid te nemen van zaken die je niet langer dienen. Zoals de bomen hun blaadjes laten gaan in de herfst om zo in de lente weer nieuw frisgroen uit te komen.

Zelf aan de slag

Menstruatieklachten horen er echt niet bij. Het is niet nodig om elke maand jezelf stoer te houden, pijn te lijden en maar door te gaan. Natuurlijk zijn er aandoeningen zoals endometriose en PCOS die niet eenvoudig op te lossen zijn. Toch zijn ook voor deze vrouwen vaak stappen te zetten door meer af te stemmen op de cyclus.

Wil je meer weten over werken met je cyclus? Bestel dan het magazine CYCLUS&ZO via www.cyclusenzo.nl. Het magazine staat boordevol rijke artikelen met handvatten om zelf aan de slag te gaan met je cyclus.

Andere artikels op GZNDenzo

Latest posts by Melanie Peters (see all)
Deel dit artikel
Mobiele versie afsluiten