Menu Sluiten

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl houdt in dat een persoon niet rookt, voldoende beweegt, weinig tot geen alcohol drinkt, geen drugs gebruikt en gezond en gevarieerd eet. Ook is voldoende rust en slaap belangrijk, want dit helpt je om goed te functioneren de volgende dag. Een gezonde leefstijl is voor erg belangrijk. Door een gezonde leefstijl te hanteren, zit je beter in je vel en je hebt dan ook minder kans om verschillende soorten ziektes te krijgen. Een gezond gewicht is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Bereken daarom je BMI en kijk of je een gezond gewicht hebt! Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal niks meer mag omdat je zo gezond mogelijk moet leven, maar probeer zo veel mogelijk gezond te leven dan maakt het niet uit als je een keertje iets doet wat ongezonds is. Een keertje wat uitproberen kan vast geen kwaad, maar het is ook belangrijk om alles met mate te blijven doen.

Een gezond voedingspatroon

Een gezond eetpatroon bestaat uit gevarieerde voeding. Probeer zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit te eten. Het is belangrijk voor je lichaam om elke dag weer vitamines, mineralen, koolhydraten en vezels binnen te krijgen. Dit zijn voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn belangrijk voor je lichaam, zo krijgt je lichaam energie en wordt je lichaam beschermd tegen infecties en ziektes. Het wordt je daarom dus aangeraden om gewoon gevarieerd te eten en niet te veel of te weinig. Het volgende lijstje hier onder zijn gezonde levensmiddelen:

 • Groente (probeer minimaal 250 gram per dag te eten)
 • Fruit (probeer twee stuks per dag te eten)
 • Ongezouten en ongebrande noten
 • Vis en vlees (liefst onbewerkt)
 • Zaden en pitten voor extra vezels
 • Zuivel (melk / kaas) met mate
 • Havermout
 • Volkoren deegwaren i.p.v. witte producten
 • Kruiden en specerijen (vervanger voor zout)

Vitamines en mineralen

Het is belangrijk om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dit krijg je vooral binnen via je voeding. Het wordt je aangeraden om gevarieerd te eten, omdat elk soort levensmiddel weer andere soorten vitamines en mineralen bevat, zo krijg je dus elke keer weer iets van elk soort binnen. Dit zijn een paar belangrijk vitamines en mineralen:

 • Vitamine A : dit zorgt ervoor dat je huid goed blijft en voor een goede cel groei.
 • Vitamine B6 : dit helpt bij hart en vaatziekten (te voorkomen) en bloedarmoede.
 • Vitamine B12 : ook dit helpt hart en vaatziekten te voorkomen en om depressief te worden.
 • Vitamine C : dit helpt een verminderde weerstand, diabetes en eczeem te voorkomen.
 • Vitamine D : dit zit niet echt in je voeding, want deze vitamine wordt namelijk in je huid aangemaakt door de zon.
 • Vitamine E : dit helpt onvruchtbaarheid en bronchitis te voorkomen.
 • Foliumzuur : dit helpt tegen bloedarmoede / slapeloosheid en voorkomt hart en vaatziekten.
 • Jodium : dit is zeker goed omdat het je stofwisseling in de cellen helpt en het helpt bij een betere werking van je schildklier.
 • Calcium : het helpt een hoge bloeddruk te voorkomen, stress en overgewicht.
 • Magnesium : dit voorkomt nierstenen en verstopping te krijgen, als je voldoende vezels binnen krijgt dan wordt je stoelgang al stukken beter.
 • ijzer : het helpt een verlaagde weerstand te voorkomen en helpt bij een verlaagde bloeddruk.
 • Zink : ook dit helpt bij een verlaagde weerstand en om griep, bronchitis te krijgen.

Roken is erg ongezond

Er zijn erg veel rokers in de wereld, misschien ben jij er wel één van? Helaas sterven er ook veel mensen hieraan. De schadelijke invloed van roken is bewezen, dus het is een zelf doding. Je kan bijvoorbeeld longkanker kunnen krijgen of een ander soort kanker, ook kan je een hartinfarct of een beroerte kunnen krijgen.  Een sigaretje bevat nicotine, dit is een verslavende stofje voor de rokers. Nicotine geeft je een kick en energie voor misschien een uur en dan verlaagd dat weer, waardoor je weer geneigd bent om te roken en weer energie te krijgen. Probeer te stoppen met roken, want dat is veel veiliger voor jezelf en je omgeving.

Alcohol met mate

Alcohol is een genotmiddel. Als je alcohol met mate drinkt dan kan het opzich geen kwaad, maar sommige zijn echt verslaafd of drinken in één keer super veel waardoor jij dus hiermee je lichaam aantast. In de hersenen werkt alcohol bij onrustige mensen ongeveer net als een kalmeringstablet. Alcohol heeft een verdovende werking, dus het is pijnstillend. Opzich is het geen probleem om af en toe een glaasje alcohol te drinken, zo lang je het maar met mate drinkt!

Voldoende rust en slapen

Het is belangrijkom op tijd te ontspannen en lekker te slapen. Veel mensen doen dit niet, bijvoorbeeld mensen met veel stress dan kan je veel klachten krijgen. Elk soort persoon heeft een andere slaap tijd en dan niet hoe laat je gaat slapen maar hoeveel slaap je nodig hebt, sommige hebben maar 5 uur slaap nodig en andere hebben er 9 uur nodig, dus dit is best wel verschillend. Slapen is belangrijk voor je lichaam, want zo komt je lichaam tot rust en wordt je lichaam hersteld. Als je goed slaapt dan kan je de volgende dag ook veel beter functioneren dan wanneer je slecht hebt geslapen.

Neem ook voldoende tijd om te ontspannen op een dag. Het is belangrijk voor je lichaam om te ontspannen, zo kan je lichaam even bij komen en zich weer klaar maken.

Beweging en sport

Het is belangrijk om per dag voldoende te bewegen, dit zorgt namelijk voor een goede conditie voor je hart en longen ook worden je spieren er sterker van en blijven je gewrichten soepel. Voldoende lichaamsbeweging verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikers, dit houdt in dat je minder kans hebt op ziektes, zoals: hart- en vaatziekten of suikerziekte. Als je meer beweegt zorgt dat ook voor een goede conditie en het houdt je huid mooi strak. Je eet lust en eet patroon is dan ook automatisch anders, dan als je niet voldoende beweegt. Bewegen is dus gezond en voorkomt dat je lichaam overgewicht of zelfs obesitas te krijgt.

Het lijkt best wel veel om rekening mee te houden, maar dat valt gelukkig mee. Het zijn de hele makkelijke dingen die je met gemak zou kunnen aanpassen in je leven, je moet er alleen een beetje moeite voor doen om het te bereiken. Begin met kleine aanpassingen te maken in je huidige leefpatroon en je bent zo op een goede weg!

Deel dit artikel