Menu Sluiten

Een lastige aandoening: dit zegt de gynaecoloog

Pijn aan vagina

Voor me zit een gezonde 22-jarige jonge vrouw die, zo blijkt, al enkele jaren last heeft van pijnklachten aan de ingang van haar vagina. Nadat het een hele tijd geduurd heeft voordat ze er uiteindelijk mee naar de dokter durfde te gaan (“het is toch net iets anders dan een griepje”) kon haar huisarts eigenlijk niets bijzonders vinden. Ze kreeg voor de zekerheid een kuurtje tegen een schimmelinfectie, een verzachtende zalf en daarna nog een anti-schimmel middel.

Het hielp allemaal niets, integendeel het werd eigenlijk alleen maar erger. Ook vrijen begon echt pijn te doen, aanraken van de huid werd erg gevoelig. Ze heeft nu het punt bereikt dat vrijen helemaal niet meer gaat.

Deze klachten kunnen duiden op essentiële vulvodynie. Vulvodynie is een veel voorkomende klacht die zich kenmerkt door stekende pijn, schraalheid, irritatie en branderigheid van de vulva, dit zijn de uitwendige geslachtsdelen. Vulvodynie kan verschillende oorzaken hebben, typisch is dat er bij lichamelijk onderzoek vaak nauwelijks afwijkingen aan de huid te zien zijn. Dit wordt wel eens als frustrerend ervaren, omdat de klachten heel reëel zijn. De pijn is vaak continu aanwezig en wordt erger door lang zitten, fietsen, aanraken, soms zelfs pijn bij plassen of het dragen van strakke kleding. Gemeenschap doet vaak pijn, maar soms ook niet.

Je arts zal je onderzoeken en eerst uitsluiten dat er bepaalde huidafwijkingen, infecties of andere oorzaken zijn. Als hier allemaal geen sprake van is, zal mogelijk de diagnose essentiële vulvodynie kunnen worden gesteld.

Vervolgens is er natuurlijk de vraag: is het te behandelen?

Soms kan een verdovende crème al een gunstig effect hebben op je klachten. Als dit niet genoeg helpt, kan je arts medicijnen voorschrijven die ook gegeven worden bij depressie en epilepsie. Dit klinkt een beetje raar, maar deze medicijnen kunnen de zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor je klachten minder gevoelig maken en we weten dat dit vaak een groot deel van het probleem kan oplossen. Zeker als je al een hele tijd last hebt en je er niet goed mee om kan gaan, zal een verwijzing naar een psycholoog kunnen helpen om met de vaak lang bestaande chronische pijn om te gaan en je helpen om bepaalde prikkels die de klachten erger maken of uitlokken te verminderen.

Klachten van de huid rondom de vagina, met of zonder huidafwijkingen, zijn vaak lastig te herkennen en behandelen. In alle gevallen geldt in ieder geval een aantal adviezen die de klachten kunnen doen verminderen of zelfs voorkomen dat ze ontstaan. Het is belangrijk om het gebied alleen met water te wassen, en dan ook niet 4 keer per dag!, geen geparfumeerde doekjes of vochtig toiletpapier te gebruiken en zuinig te zijn met vaginale douches.

Hoewel er best schroom zal zijn om met dit probleem naar de huisarts te gaan is het wel belangrijk dat je er niet te lang mee rond blijft lopen. De klachten zullen namelijk maar zelden vanzelf over gaan en kunnen ertoe leiden dat, net zoals bij de patiënt hierboven, zelfs vrijen te pijnlijk wordt.

Op steeds meer plaatsen in Nederland, ook in het SJG in Weert, zijn er zogenaamde vulvapoli’s opgericht waar de gynaecoloog samen met een dermatoloog je probleem onderzoekt en een passende oplossing probeert te vinden. Deze samenwerking tussen meerdere specialisten leidt tot een beter afgestemde behandeling. Je kunt je door de huisarts naar deze speciale poli laten verwijzen. Op www.vulvapoli.nl vind je een overzicht van alle klinieken waar een dergelijk gecombineerd spreekuur wordt aangeboden.

Deel dit artikel