Geen dieet
Dieet komt van het Griekse diaita, wat veel meer betekenis heeft dan enkel een tijdelijk eetpatroon. Diaita staat voor leefstijl en levensstijl. Hoe sta je in het leven, hoe leef jij je leven, welke overtuigingen heb je, welke voedingsrichtlijnen houd jij aan, wat is je beweegpatroon? Het is van origine een allesomvattend woord.
Nu gebruiken wij het woord dieet veel vaker als iets dat tijdelijk van aard is, kortdurend. En iets dat tijdelijk en kortdurend is, geeft meestal ook maar tijdelijk en kortdurend resultaat. Zolang je het volgt en vooral volhoudt, werkt het. En dit is waar het bij heel veel mensen misgaat.
Houdbaarheidsdatum
Begin niet aan een dieet met een houdbaarheidsdatum, ontwikkel gezonde gewoontes die je een leven lang kunt toepassen. Afvallen kunnen we tenslotte (bijna) allemaal. Het is bijna om het even welk voedingspatroon je hierbij inzet. Zolang jij de richtlijnen volgt van een dieet, dan zal jij in de meeste gevallen (tijdelijk) resultaat behalen.
Weer een dieet dat niet werkt?
Je begint vol goede moed en de eerste twee weken gaan top! Je voelt je energiek en bent al 4 kilo kwijt. In week 3 raak je al wat van je motivatie kwijt en in week 4 geef jij het op. Weer een dieet dat niet werkt. Wat we echt willen is een verandering in leefstijl en dat kost veel meer tijd dan tijdelijk een paar weken een ‘dieet’ te volgen. De verandering in leefstijl moet significant anders zijn dan de leefstijl waarmee je op het punt bent gekomen waar je nu staat. Het punt waar jij je niet meer lekker, energiek, fit en slank voelt.
Kijk kritisch naar je leefstijl
Om echt blijvend resultaat te behalen en vooral te behouden, moet je eerst kritisch naar je huidige leefstijl kijken.
- Beweeg je eigenlijk wel genoeg?
- Drink je genoeg water?
- Eet je te veel of te weinig?
- Hoe ga je om met emoties?
- Eet je uit verveling en verdriet?
- Eet je vulling of voeding? Allemaal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden. Van daaruit kun je stappen zetten.
Begin eens met het bijhouden van een voedingsdagboek. Schrijf 3 dagen alles op wat je eet en drinkt en wanneer, schrijf erbij hoe je je voelt. Hierdoor krijg je een duidelijk inzicht in al je eetmomenten, maar ook het inzicht welke lading of emoties erbij komen kijken. Of op welke momenten je puur uit gewoonte eet, zoals dat standaard koekje bij de koffie, schaaltje chips bij een avondje Netflix. Dit kan best heel confronterend zijn.
Verandering van leefstijl
Van daaruit kun je aanpassingen maken. Je oude gewoontes inruilen voor nieuwe, gezondere gewoontes. Je kunt stoppen met eten uit verveling of aangeleerd gedrag. Kijk naar wat je werkelijk nodig hebt (3 maaltijden per dag) en wees je bewust van alle extraatjes die je soms ongemerkt naar binnen werkt.
Ikzelf was voor de rigoureuze aanpak en ben daar al 18 jaar blijvend ruim 40 kilo slanker!
Voor de een werkt het heel fijn om alle gewoontes 1 voor 1 in te ruilen voor nieuwe, gezonde gewoontes. Hierbij slijt het nieuw aan te leren gedrag gestaag in en creëer je na een dag of 40 daadwerkelijk nieuwe gewoontes. Deze mensen zijn tevreden met een langzamer, stabiel resultaat.
De ander is meer van de rigoureuze aanpak. Die wil eerst snel resultaat en daarna de focus op de nieuwe richtlijnen, waarna men de tijd neemt deze nieuwe richtlijnen allemaal in een keer door te voeren.
Ik koos voor de rigoureuze aanpak en ben daarmee al 18 jaar blijvend ruim 40 kilo slanker! Omdat ik duurzame veranderingen heb doorgevoerd. Uiteindelijk maakt het niet uit welk pad jij kiest, als je maar kiest voor haalbare veranderingen waarmee je een leven lang vooruit kunt.
- Geen dieet maar verandering van leefstijl - 24 oktober 2019
- Is BMI een graadmeter voor je gezondheid? - 23 juli 2019
- Over eiwitten gesproken - 5 juni 2019