Menu Sluiten

Festivals en Flauwvallen

Festival

Van 16 tot 20 oktober is onze hoofdstad het podium van Amsterdam Dance Event. Met meer dan 2500 artiesten, 600 sprekers en 1000 events is ADE het grootste event in de electronische dance muziek. Duizenden bezoekers uit de hele wereld zullen losgaan op de muziek van dj’s al Martin Garrix, Ryan Marciano & Sunnery James en Adam Byers. Het bezoeken van een concert of festival staat vooral in het teken van plezier, toch is zo’n bezoekje niet geheel zonder risico.

Alcohol, geduw en heftige emoties

Twijfelachtige hygiëne, ongezonde voeding, overdreven lawaai en teveel alcohol en/of drugs. De eerstehulpposten ter plekke worden het meest geconfronteerd met mensen die zijn flauwgevallen. Of het nu onder de neus van Martin Garrix, Beyonce, The Beatles of Bløf gebeurt: het flauwvallen tijdens een grootschalig evenement is van alle tijden. Zo zijn er onderzoekers die zeggen dat dit flauwvallen bij massaal bezochte popconcerten maar weinig te maken hebben met het overweldigd raken door emoties of met hysterie, en veel, zo niet alles met de beroerde fysieke en fysiologische omstandigheden van de toehoorders. Populaire dj’s, opzwepende muziek, toffe lichtshows, samenzijn met vrienden, lekker eten en drinken en urenlang dansen zijn vaak een succesrecept voor een gezellige festivaldag. Maar alcohol, partydrugs, lang staan, hard schreeuwen, heftige emoties, hitte of ernstige regenval, getrek en geduw kan menig man teveel worden waardoor ze soms bij bosjes op de grond vallen.

30 tot 40 procent valt wel eens flauw

Als iemand flauwvalt is er een verminderde doorbloeding van de hersenen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat en hij/zij bewusteloos raakt. Door de zwaartekracht valt men op de grond. Van de bevolking valt 30 tot 40 procent wel eens flauw. De bloedtoevoer naar de hersenen kan om allerlei redenen afnemen. Bijvoorbeeld door een te lage bloeddruk wat weer het gevolg kan zijn van warm weer waardoor je veel vocht verliest. Geduw op de borstkas in combinatie met hard gillen en schreeuwen leidt tot een verminderde terugstroom van bloed naar het hart waardoor je ook kan flauwvallen.

Flauwvallen en hartritmestoornissen

Het kan ook zijn dat het hart onvoldoende kan pompen waardoor er niet genoeg bloed naar het hoofd gaat. Dat is bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen het geval. Als iemand is flauwgevallen, moet die blijven liggen. Door de horizontale houding stroomt het bloed namelijk weer makkelijk naar het hoofd en komt iemand weer bij. Het kan daarbij helpen om de benen hoger dan het hoofd te leggen. Neigt iemand de hele dag tot flauwvallen, dan kan het helpen om meer zout te eten, daar neemt het bloedvolume namelijk van toe. Bij vaak flauwvallen moet de oorzaak uiteraard achterhaald worden door een dokter. Die moet uitsluiten dat het met emoties te maken heeft en kijken of de bloedvaten en het hart wel in orde zijn.

Ga goed voorbereid uit je dak

Wie bij een popconcert niet flauw wil vallen, zal dus goed moeten eten, geen alcohol drinken, niet blijven staan, maar gaan zitten, het hoofd koel houden en zich niet in het gedrang begeven. Maar ja wie kan zich hieraan houden? Zorg dus dat je de dagen voor het festival een paar uurtjes langer slaapt, drink op het terrein af en toe een glaasje water (of een sapje) en check van tevoren je bloeddruk! En vergeet vooral niet te genieten.

Recente artikels van Janneke Wittekoek (Meer lezen)
Deel dit artikel