Categorieën
Medisch

Feiten en fabels over koffie en thee

Wij Nederlanders zijn echte koffieleuten. Schijnbaar wordt er per dag in Nederland meer dan 6,5 miljoen liter koffie weggekloekt. Maar het zwarte goud heeft ook een slechte naam. Is het nou wel of niet verstandig dat bakkie troost te laten staan? Onze foodexpert Linde Tersteeg zet een paar feiten en fabels op een rij.

Koffie droogt niet uit

Dit denkt iedereen: bij elke kop koffie één glas water, anders droog je uit. Volgens Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit is dit niet waar. De cafeïne prikkelt je blaas een beetje, waardoor je misschien sneller naar de wc moet. That’s it. Wil je voldoende drinken op een dag, dan zijn een paar flinke bakken koffie een uitstekende keus: die tellen gewoon mee voor je vochtbalans.

100% cafeïnevrij bestaat niet

Er blijft altijd een beetje cafeïne aanwezig in koffie. Deze hoeveelheid is alleen zo klein dat je lichaam daar niets van merkt. Daarom gebruiken bijvoorbeeld bepaalde merken de term ‘gedecafeïneerde koffie’ oftwel decaf en niet ‘cafeïnevrij’.

Thee bevat meer cafeïne dan decaf 

Ook in groene en zwarte thee zit cafeïne. Dat geldt niet voor kruidenthee (dat bevat eigenlijk alleen maar kruiden, geen theebladeren). Thee bevat veel minder cafeïne dan een gewone kop koffie, maar meer dan gedecafeïneerde. Thee bevat 10 milligram cafeïne per 100 milliliter, terwijl gedecafeïneerde koffie slechts 2,5 milligram bevat. Je kunt dus ’s avonds beter een kopje decaf koffie drinken dan groene of zwarte thee.

Koffie is niet verslavend

Cafeïne is vaak een gewenning en je kunt het idee hebben niet zonder te kunnen. Koffie drinken in de ochtend is vaak een vast patroon, waar moeilijk van valt af te wijken: het is gewoon lekker. En als je het beperkt tot 5 tot 6 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen maar van een cafeïneverslaving is geen sprake. 

Cafeïne zit razendsnel in je bloed

De helft van de cafeïne zit al binnen 4 minuten na het drinken van je kopje koffie in je bloed. De echte effecten van cafeïne ervaar je pas een half uurtje later. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je je veel wakkerder voelt en beter kunt concentreren. Cafeïne zorgt er ook voor dat je nieren, hersenen, maag en darmen gestimuleerd worden.

Geen koffie

Er zijn twee redenen om minder koffie te drinken: zwangerschap en borstvoeding geven. Als je zwanger bent, is 200 mg cafeïne per dag het maximum. Afhankelijk van de soort koffie en grootte van je kop: niet meer dan 2 kopjes koffie of 7 koppen thee per dag. Let ook op met andere cafeïne houdende dranken en voedingsmiddelen, die tellen ook mee voor de maximum hoeveelheid cafeïne.

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel