Menu Sluiten

Een droge mond… een naar probleem

Droge mond... een naar probleem

Veel mensen hebben last van een droge mond. Een naar probleem waar maar weinig aandacht voor is. Lees in dit artikel over de gevolgen, oorzaken en behandelmogelijkheden.

Gevolgen van een droge mond

Een droge mond is een probleem wat mij, als mondhygiënist, na aan het hart ligt. Het is een naar en bepalend probleem. Wakker worden van een droge mond, de hele dag dorst hebben en/of moeilijker kunnen eten, praten en slikken. Problemen met een gebitsprothese, een slechte adem en (meer) gaatjes. Een brandend gevoel en een tong als leer. Zomaar wat gevolgen.

Oorzaken droge mond

Er zijn tal van oorzaken van een droge mond. Zoals medicijnen tegen Parkinson, antidepressiva, antipsychotica (tegen psychoses), antihistaminica (tegen allergieën), antihypertensiva (tegen hoge bloeddruk), ontstekingsremmers en pijnstillers. Ook sommige aandoeningen zoals diabetes, het syndroom van Sjögren en diverse soorten reuma hebben direct invloed op de speekselklieren. Bij bestralingen in het hoofd-halsgebied worden de speekselkleren geheel of gedeeltelijk aangetast. En ook stress, depressie en stemmingswisselingen (hormonen) kunnen droge mondklachten veroorzaken. Men accepteert het makkelijk. Vaak wordt gedacht dat het er nu eenmaal bijhoort en men ermee moet leren leven. Men komt er niet vaak uit zichzelf mee als een klacht. Als mondhygiënist kan ik het wel constateren en bespreekbaar maken.

Voorbeeld uit de praktijk

Bij mevrouw A.  zag ik zo’n droge mond. Ze heeft Parkinson. Heel weinig speeksel en veel tandplak. Gedeeltelijke gebitsprothese, ook bedekt met plak. Ik vroeg haar of ze soms last had van een droge mond en zei antwoordde bevestigend. “Het komt door de medicijnen, hè?” Ja, het komt door haar medicijnen, maar dat wil niet zeggen dat we dan maar onze schouders ophalen. Nee, we gaan aan de slag om haar mond meer comfortabel te maken. Op dat moment vind ik dat belangrijker voor haar dan een gebitsreiniging. Dat komt later.

3 behandelmogelijkheden bij een droge mond

1. Instructie mondhygiëne

Allereerst een instructie mondhygiëne bij een droge mond. Het standaardbegin van de mondhygiënist. Het beschermende speeksel is veel minder aanwezig, waardoor het gebit gevoeliger is voor gaatjes en ontsteking. Ik laat haar in haar mond zien hoe ze effectiever de plak kan verwijderen en hoe ze tussen haar tanden moet reinigen. Door haar Parkinson een uitdaging, maar we oefenen samen hoe ze bijvoorbeeld het beste de tandenborstel kan hanteren. Ook de gebitsprothese moet gereinigd worden met zeep (!) en een protheseborstel.

2. Speciale tandpasta en mondwater

Dan adviseer ik mevrouw een speciale tandpasta met bijpassende mondspoeling. Beide met fluoride voor extra bescherming. Er zijn meerdere merken, dus het is vaak uitproberen. Ook kan het soms even duren voordat het aanslaat. Wat de diverse merken gemeen hebben is dat ze geen of weinig menthol bevatten. Iets wat een ‘normale’ tandpasta juist zo lekker fris maakt. Menthol droogt echter de mond uit. Bepaald niet geschikt bij klachten van een droge mond. Vandaar dat deze niet geschikt zijn. Deze speciale tandpasta’s en mondspoelingen maken geen speeksel aan, maar zijn in staat om het beetje speeksel wat er is langer vast te houden in de mond. Uiteindelijk stapelt de hoeveelheid zich wat op met als gevolg meer speeksel.

3. Gebitsreiniging bij mondhygiënist

Na 3 maanden zie ik mevrouw A. terug. Haar situatie is sterk verbeterd, ik zie meer speeksel. Mevrouw vindt haar mond ook veel prettiger aanvoelen. Alleen ’s nachts wordt ze er soms nog weleens wakker van. Of ik daar nog iets extra voor heb? Ja, dat heb ik. En dan pas begin ik haar gebitsreiniging. Fris verlaat ze de praktijk, voorzien van een tasje met spulletjes die ze nodig heeft. Ze is blij, en ik ook. Ik bedenk mij dat er nog veel meer mensen blij gemaakt kunnen worden.

De mondhygiënist kan helpen bij een droge mond

Heb je zelf een droge mond? Ken je iemand die een droge mond zou kunnen hebben, gezien de aandoening die ze hebben of door gebruik van bepaalde medicijnen? Vertel diegene dan dat de mondhygiënist kan helpen. Er is geen verwijzing nodig en je vindt er altijd één bij je in de buurt op www.tandvleescijfer.nl

Meer lezen

Deel dit artikel