Verloskundige info zoeken op Google
Als verloskundige geef je eigenlijk de hele dag adviezen, soms medisch, soms persoonlijk. We geven deze adviezen tijdens de consulten, op onze websites, social media kanalen en natuurlijk tijdens de bevalling. Vanaf het moment van die twee streepjes, de positieve test, slaat de onzekerheid toe én daarmee de fanatieke zoektocht naar antwoorden op vragen via Google. Lees hieronder waarom het niet verstandig is om overal verloskundige informatie zoeken.
Betrouwbare medische informatie
Op weg naar een antwoord… betrouwbaar of niet, dat lijkt soms niet uit te maken. In het Google oerwoud is het soms heel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Laat staan het verschil te maken tussen plastic bomen en de echte.
Iedereen roept dat het onderzocht is, beroept zich op een bron of twee en als daar al naar gekeken wordt, wil dat niet zeggen dat de bron betrouwbaar is en juiste informatie bevat.
En zo is vast en zeker de huisarts, orthopeed, verloskundige en elke andere medisch professional veel tijd kwijt aan het weerleggen van de onzin geschetst door Dr Google.
Betrouwbaarheid info beoordelen
Wist je bijvoorbeeld dat je in Nederland zonder enige medische kennis een zwangerschapscursus mag geven? Dat websites met informatie over zwangerschap aan geen enkele regel gebonden zijn? Ze mogen zeggen wat ze willen en zich beroepen op bijvoorbeeld ervaringen of bronnen die niet betrouwbaar zijn. Zonder consequenties.
Wist je ook dat artsen en zo ook verloskundigen niet zomaar online advies mogen geven maar ieder ander zonder enige opleiding wel?
Dat gezondheidswebsite nummer 1 in Nederland niet eens van een ziekenhuis, arts of verloskundige is maar van mensen met een marketing achtergrond? Daar brengen wij met onze platforms GZNDenzo en BeBold nu verandering is.
Weet je ook dat verloskundigen vervolgens tijdens de bevalling en in het kraambed te maken krijgen met intens verdrietige vrouwen? Moeders die het zo graag goed willen doen en die zich soms dankzij een ‘ervaringsdeskundige’, blog of mommy influencer onzeker voelen en het gevoel hebben gefaald te hebben?
Want als ze goed gepuft hadden, dan zou het geen pijn doen. Als ze de juiste houding hadden aangenomen, niet op de rug waren gaan liggen dan was het sneller gegaan. Of als ze zich genoeg hadden geconcentreerd op positieve affirmaties waren die pijnlijke weeën geen traumatische ervaring geworden. Laten we het al helemaal niet hebben over de roze wolk foto’s in heel strakke lichamen die we in menig kraambed van een prachtig model of tv bekendheid langs zie komen op insta.
Cursusleidster
Pas vroeg een cursusleidster mij waarom er nog steeds zoveel vrouwen op de rug bevallen. Waarom ‘wij’ (verloskundigen) hen niet voldoende stimuleerden een andere houding aan te nemen, wij weten toch dat dit ‘beter’ is. Dat er op in films niet anders wordt getoond heeft hier onder andere een enorme invloed op.
Maar waar een cursusleidster soms wil stimuleren, zijn vrouwen soms gewoon moe van het harde werken, soms willen ze de armen van hun partner om hen heen, weer anderen voelen zich veilig in bed. Een andere houding heeft inderdaad voordelen, maar het gevoel dat de vrouw zelf mag kiezen én dat wat zij kiest goed is, dat is het belangrijkste.
Daarnaast is het heel makkelijk om in een zwangerschapscursus of online iets te roepen. Je staat er als cursusleider of mommy blogger immers niet naast tijdens de bevalling. Je draagt niet de verantwoordelijkheid over het leven en welzijn van moeder en kind.
Dr. Google? Liever niet!
Ik pleit voor een offline en online betrouwbare wereld waarin medisch professionals de regie nemen over de informatie die verspreid wordt! Daarin ligt dus ook een verantwoordelijkheid voor medisch professionals, zij moeten ook stoppen met het delen van berichtjes van niet medische partijen.
Wil jij je echt goed voorbereiden op jouw zwangerschap, bevalling en/of kraambed? Kies een medisch professional, vraag desnoods naar opleiding/diploma als je niet zeker bent van de achtergrond en ervaring.
En vergeet niet, omdat Doutzen volgens de media ontspannen en pijnloos is bevallen middels hypnobirthing, wil dat niet zeggen dat het waar is.
#echt?! #blijfkritisch #zwanger #drgooglelieverniet
Liefs Roos
- Verloskundige informatie zoeken via Dr. Google? - 22 juli 2019
- 7 tips bij het opstellen van een geboorteplan - 8 juli 2019
- In welke houding ben jij of wil jij bevallen? - 24 april 2019