Categorieën
Medisch

Doet acupunctuur echt geen pijn?

Acupunturiste Melanie Peters legt uit waarom acupunctuur geen pijn hoeft te doen.

Als ik vertel dat ik acupuncturist ben, is de eerste reactie vaak: bah, met die naalden! De werkelijkheid is dat de meeste vrouwen op mijn behandeltafel zo relaxed worden, dat ze in slaap vallen. Naaldangst is helaas vaak een drempel om hulp van de acupuncturist te zoeken. Naalden staan symbool voor tranen, pijn en angst. Dat is jammer! Want de acupunctuurnaald werkt echt anders. 

Een injectienaald is hol
De injectienaald is de naald die ons het meest bekend is. Deze naald wordt gebruikt bij huisartsen en ziekenhuizen om onder andere bloed af te nemen, infuus toe te dienen en vaccinaties te zetten. Het doel van de injectienaald is om vloeistoffen uit het lichaam te halen of erin te brengen. Dat kan alleen als een naald van binnen hol is.

Een acupunctuurnaald is ultradun
Een acupunctuurnaald heeft dat niet nodig en is daarom veel dunner. Met een acupunctuurnaald wil je namelijk een prikkel geven aan het lichaam. Er hoeft niets in en niets uit. Dan is een hele dunne naald voldoende. De meest gebruikte afmeting is 0,25 mm. Kun je je voorstellen hoe dun dat is? Zelf gebruik ik meestal 0,16 en 0,22 mm in de praktijk, dus nog dunner.

Oefening baart kunst
Zo’n dunne naald is flexibel en heel makkelijk te buigen. Hoe sneller het door de eerste laag van de huid gaat, hoe minder pijn het doet. Daarom kost het ook jarenlange studie en dagelijkse oefening voordat je de kunst van het naalden plaatsen goed beheerst. Maar als je gestrest bent, dus onder ‘spanning’ staat, voel je de prikjes vaak wel. Dit blijft beperkt tot een kort prikje. Ik vergelijk het meestal met het epileren van een wenkbrauwhaar. Ook dat trekt snel weer weg.

Verschil tussen therapeuten
Er zijn verschillende stijlen van acupunctuur. Al deze stijlen kennen verschillende manieren van naalden plaatsen. De diepte en mate van manipuleren van de naald verschilt. Zo zal de ene acupuncturist streven naar een kortdurende sensatie en werkt de andere acupuncturist heel zacht. Overweeg je acupunctuur, maar vormt de gedachte aan naaldjes een drempel? Vraag de acupuncturist die je op het oog hebt, naar zijn of haar manier van werken. Zodat je een goede match hebt! 

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel