Categorieën
Medisch

Dít kun je tegen hooikoorts doen

Voorjaar & hooikoorts

Langere dagen, lammetjes in de wei en al een enkele rasoptimist op de fiets in korte broek. Het is weer voorjaar! Weg met die lagen kleding en functionele jas, leuke voorjaarsoutfit aan en zonnebril in het haar. En terwijl ik helemaal in mijn sas nietsvermoedend naar de stad fietste, begon de ellende.

Jeuk, kriebel en een snotneus

Jeuk in mijn ogen, kriebel in mijn neus en niesaanvallen. Elk jaar weer vergeet ik dat ik last heb van hooikoorts tot ik weer met mijn snotneus (ook wel: verstobde deus) op de feiten wordt gedrukt. Heel vervelend maar ik kan nu zwelgen in zelfmedelijden óf ik kan de medemens helpen in dit gevecht tegen deze seizoensgebonden vijand. Vanuit het oogpunt van zorgverlenerschap, kies ik voor het laatste. Zoals in elk gevecht kunnen meerdere tactieken overwogen worden. In dit geval zal ik er twee nader toe lichten.

  1. Terugtrekken en verdedigen
  2. Met de juiste munitie de aanval in gaan

Ik zal beginnen met terugtrekken en verdedigen. Het probleem met hooikoorts is dat hooikoorts zich met name uit op zonnige dagen met een briesje. De pollen die de klachten veroorzaken vinden het op deze dagen, net als jij, fijn om buiten rond te hangen. Als het regent dan mogen ze wat mij betreft zo veel mogelijk poloneren als ze willen, als ze zich maar gedeisd houden met mooi weer. Helaas werkt de natuur niet zo, heel flauw. Dus over deze tactiek kan ik heel kort zijn: sluit alle deuren en ramen, ga met een deken over je hoofd in bed liggen, steek een rietje door de deken naar buiten voor wat zuurstof en wacht tot het regent.

De tweede mogelijkheid is met de juiste munitie de aanval in te gaan, c.q. de pollen te trotseren. In de apotheek is een scala aan munitie aanwezig, maar ik zal nu met name de instapmodellen uitleggen.

Neusspray

Neusspray: Heb je incidenteel last van hooikoorts, dan volstaat een neusspray uit de vrije verkoop. Je hebt hier dus geen doktersrecept voor nodig. Een neusspray met als werkzame stof xylometazoline kan al aardig helpen. Het nadeel van deze neusspray is dat je hem maximaal een week iedere dag mag gebruiken. Xylometazoline kan bij langdurig gebruik namelijk het neusslijmvlies beschadigen waardoor het neusslijmvlies blijft zwellen en je steeds meer neusspray nodig hebt om weer door je neus adem te kunnen halen. Met andere woorden, je komt in een vicieuze cirkel van sprayen en zwellen terecht. Zijn de hooikoortsklachten dus iedere dag aanwezig, dan kun je beter een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar en zijn wel geschikt voor dagelijks gebruik. Geef de corticosteroïd neusspray wel twee weken de tijd om zichzelf te bewijzen, het kan namelijk zo lang duren voor je het effect goed merkt. Overigens is xylometazoline wel mijn steun en toeverlaat als ik verkouden ben.

Allergietabletten

Allergietabletten (antihistaminica): Mocht een neusspray niet voldoende werken, dan is het mogelijk om in de vrije verkoop allergietabletten kopen. Deze kun je naast de neusspray gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld starten met loratadine of cetirizine. Werkt het eerste geneesmiddel niet goed genoeg, dan kun je de volgende keer de ander proberen. Sommige apotheken verkopen ook cinnarizine maar houd er rekening mee dat deze van de drie genoemde tabletten de meest sederende werking geeft. Soms geven fabrikanten geneesmiddelen een hippe merknaam aan hun product om de verkoop te bevorderen. Loratadine is bijvoorbeeld wat werkzame stof betreft exact hetzelfde als Allerfre®, alleen dan tegen een lagere prijs. Werken de medicijnen uit de vrije verkoop niet, ga dan naar de huisarts voor een allergietablet uit de uitsluitend op recept collectie.

Tot slot nog één gratis tip: Neem een grote zonnebril mee op pad en zet hem op. Niet ín je haar, maar op je neus. Geloof het of niet, in je haar beschermt hij niet tegen de pollenaanval op je ogen…

Lees hier waarom je vaak zo lang moet wachten in een apotheek.

Deel dit artikel