Menu Sluiten

Diepvriesgroenten en -fruit zijn net zo (on)gezond als de verse variant

Groenten en fruit uit de diepvries zijn makkelijk, vaak goedkoper, het hele jaar door te krijgen en het kost minder tijd (want al voorgesneden). Ideaal voor iedereen die alle ballen in de lucht moet houden en ‘s ochtends en ‘s avonds minder tijd heeft. Mijn moeder (en haar hele generatie) zweert bij alleen maar vers, want dat is gezonder en meer vitamines. Maar is dat wel echt zo? Voor iedereen die nog steeds twijfelt, hier is je antwoord.

Vers van de pers?

Verse groenten en fruitsoorten worden geoogst wanneer ze rijp zijn of soms iets ervoor. Voordat ze in de supermarkt belanden heeft de gemiddelde tomaat er al een hele reis op zitten. Vooral buiten het seizoen, komen groenten en fruit per boot of vliegtuig uit een ander land. Vervolgens komen ze in het magazijn en daarna belanden ze pas in de supermarkt. Voordat jij er een maaltje van hebt bereid, is er ook al wat tijd verstreken. En in dit hele proces gaan er vitamines verloren. Dus hoe vers is vers dan nog?

Diepvries

Uit onderzoek blijkt dat diepvriesgroenten na bereiding nog even gezond zijn als verse groenten uit de supermarkt of van de groenteboer. Diepvriesgroenten en -fruit worden geoogst op het moment dat ze rijp zijn en 4 tot max. 12u na de oogst al diepgevroren. Zodra het eenmaal ingevroren is, gaan er geen voedingsstoffen meer verloren.

Veel groenten worden geblancheerd voordat ze ingevroren worden en verliezen hierdoor wel wat vitamines, maar niet meer dan verse groenten die een wereldreis afleggen. Er zijn verhittingstechnieken waarmee groenten kort verwarmd worden, vervolgens snel diep ingevroren zodat vitamines en mineralen zoveel mogelijk bewaard blijven.

En de smaak?

Over smaak valt te twisten en niet alles uit de diepvries is even lekker als vers. Diepvriesfruit als blauwe bessen, frambozen, mango of ananas zijn prima voor in smoothies. Een voorraadje diepvrieserwtjes zijn ook altijd handig en lekker. Uitzondering is als je zelf een moestuin hebt. Verser en gezonder dan dat wordt het niet.

Recente artikels van Linde Tersteeg (Meer lezen)
Deel dit artikel